Siyasi Tarih

Hatay’ın Anavatan’a Katılması Tarihi, Kısaca, Hakkında Bilgi

7 Temmuz 1939 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen 3711 sayılı yasayla Hatay İli Türk sınırları içine alındı. Aynı yasayla Hatay İli valiliğine Emniyet Genel Müdürü ve Hatay Egemenlik Cemiyeti Genel Sekreteri Şükrü Sökmensüer getirildi.

Ocak ayı başlarında Hatay konusunda, uluslararası koşulların da dayatmasıyla Fransa ile ilişkilerimiz olumlu bir yola girdi.

Hatay’ın Türkiye’ye katılacağının ilk işareti, Tayfur Sökmen ve Dr. Abdurrahman Melek’in bu yılki seçimlerde Antakya ve Gaziantep’ ten milletvekili seçilmeleri oldu.

23 Haziran’da Fransa ile yaptığımız bir anlaşmayla Hatay’ın Türkiye’ye katılması kesinleşti. Aym gün, Hatay Millet Meclisi toplanarak Hatay’ın Türkiye’ye katılması konusunda karar aldı. Hatay Bakanlar Kurulu da, yönetimle ilgili yetkilerini, Türkiye’nin Hatay Olağanüstü Temsilcisi Cevat Açıkalın’a devrederek varlığına son verdi. Sonradan Fransız askerleri de, Antakya kışlasında yapılan törenden sonra, Hatay’dan çekildi.

Aynı gün, TBMM’nden gelen bir kurulun huzurunda, Hatay’ın Türkiye’ye katılması dolayısıyla bir tören düzenlendi ve 1918’den bu yana sürüp giden Hatay sorunu böylece çözüme kavuşmuş oldu.

İlgili Makaleler