Tarihi Şahsiyetler

Harold Jeffreys Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Jeffreys güneş sistemine ilişkin araştırmaları sırasında Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün’ün, o güne değin sanıldığının tersine soğuk gezegenler olduklarını göstererek dış gezegenlerle ilgili görüşlerin büyük bir değişikliğe uğramasına yol açtı. Önceleri hâlâ yanmakta olduklarına inanılan bu gezegenlerin yüzey sıcaklıkları, Jeffreys’in hesaplarına göre eksi 100°C’ın altındaydı.

Jeffreys özellikle Yer’in ısıl geçmişi üzerinde yoğunlaştırdığı jeofizik çalışmaları sırasında da Yer’in çekirdeğinin büyük bir bölümünün erimiş durumda bulunduğu sonucuna vardı. Günümüzde depremlerin merkezlerinin ve kaynak zamanlarının hesaplanmasında yararlanılan deprem dalgalarının yer değiştirme hızlarını içeren ve 1940’ta sonuçlanan on yıllık bir çalışmanın ürünü olan çizelgelerin hazırlanmasında en fazla emeği geçen bilim adamı olan Jeffreys, sismik dalgaların yayılması kuramı, Yer’in iç bölgesindeki konveksiyonlar kuramı ve gelgit problemlerine ilişkin değerli araştırmalar yapmış, muson rüzgârlarının kökenini ve siklonların atmosferin dolaşımı açısından nasıl yaşamsal bir görevi olduğunu göstermeyi başarmıştır.

 YAPITLAR (başlıca): The Earth: Its Orıgin, History, and Physical Constitution, 1924, 1976, (7.basım), (“Yer: Kökeni, Tarihi ve Fiziksel Ynpısı”);Operational iMethods in Mathematıcal Phyşics,; 1927, (“Matematiksel Fizikte İşlemsel Yöntemler”); Earthquakes and Mountains, 1935, (“Depremler ve Dağlar”).

Türk Ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler