Tarihi Şahsiyetler

Hans-Dietrich Genscher Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

GENSCHER, Hans Dietrich (1927)

Alman devlet adamı. 1974’ten 1992’ye dek çeşitli dönemler dışişleri bakanı ve başbakan yardımcısı olarak görev yapmıştır.

21 Mart 1927’de Halle yakınlarında Reideburg’ da doğdu. Leipzig ve Hamburg üniversitelerinde öğrenim gördü. Öğrencilik yıllarında siyasetle ilgilenmeye başladı. 1945’te Liberal Demokrat Parti’ye (LDP) üye oldu. 1952’de Federal Almanya’ya geçerek, Bremen’e yerleşti.

Daha sonraki yıllarda Hür Demokrat Parti’ye (FDP) giren Genscher, 1965’te Kuzey Ren-Westfalya temsilcisi olarak Federal Meclis’e (Bundestag) seçildi. 1969’da Brandt’ın başkanlığında, Sosyal Demokrat Parti (SPD)-FDP koalisyonunun oluşturulmasında etkin rol oynadı ve hükümette içişleri bakanı oldu. İçişleri bakanlığı döneminde polis örgütünü yeniden düzenledi, seçmen yaşını 18’e indirdi ve bazı idari reformlar yaptı.

1974’te, yardımcılarından birinin Demokratik Almanya Cumhuriyeti (DAC) ajanı olduğu iddiası üzerine istifa eden Brandt’ın yerine Helmut Schmidt geçti. Genscher, Schmidt hükümetinde dışişleri bakanlığı ve başbakan yardımcılığı görevine getirildi. Aynı yıl, FDP başkanlığına seçildi. 1982’de dışişleri bakanlığı ve başbakan yardımcılığı görevinden istifa eden Genscher, aynı yıl kurulan Hıristiyan Demokrat Birliği (CDU)-FDP hükümetinde eski görevine getirildi.

İlgili Makaleler