Edebi Şahsiyetler

Hanna Schygulla Kimdir, Hayatı, Filmleri, Hakkında Bilgi

SCHYGULLA, Hanna (1943) Alman sinema oyuncusu. 1970’ lerin sonlarında ün kazanarak Avrupa sinemasının en güçlü kadın oyuncularından biri olmuştur.

Polonya’da, Katoviçe’de doğdu. Almanya’nın Münih kentinde büyüdü. Sinemaya, birlikte tiyatro okudukları Alman yönetmen R.W. Fassbinder’in filmlerinde oynayarak başladı. Fassbinder’in DieEheder Maria Braun (Maria Braun’un Evliliği) filmindeki oyunuyla uluslararası ün kazandı. Bu filmde, savaş sonrası ortamında Almanya’da ayakta kalmaya çalışan bir kadının yaşam mücadelesini ve duygu dünyasını büyük bir başarıyla canlandırıyordu; gene Fassbinder’in Lili Marleen (Lili Marleen) adlı filminde ünlü oyuncu Marlene Dietrich’i anımsatan, birçok yönden de onu aşan bir oyun verdi.

1980’e değin daha çok Fassbinder’le çalışan Schygulla, onun ölümünden sonra Avrupa’nın en ünlü yönetmenlerinin filmlerinde roller aldı. Böylece oyunculuk yeteneğinin Fassbinder’e bağlı olmadığını kanıtladı. Scola, Schlöndorff, Godard, Ferreri, Saura, Trotta ve Wajda gibi yönetmenlerin önemli filmlerindeki başarılı oyunlarıyla Avrupa’nın en güçlü oyuncularından biri oldu.

Schygulla, canlandırdığı kişilikleri titiz bir çalışmayla yeniden yaratırken, onlara kendi havasım katan ender oyunculardan biridir.

• YAPITLAR (başlıca): Katzelmacher, 1969; Jagdszenen aus Niederbayern, 1969, (“Aşağı Bavyera’dan Av Sahneleri”); Der Handler der vıer Jahreszeiten, 1971, (“Dört Mevsim Satıcısı”); Die bitteren Tranen der Petra von Kant, 1972, (“Petra von Kant’ın Acı Gözyaşları”); Fontane Effı Briest, 1974; Die Ehe der Maria Braun, 1979, (Maria Braun’un Evliliği); Berlin Alexanderplatz, 1980, (“Berlin Alexander Alanı”); Lili Marleen, 1981, (Lili Marleen); Die Falschung, 1981, (“Kandırma”); La nuit de Varennes, 1981, (Varennes Gecesi); Passion, 1981, (Çile); Haller Wahn, 1983; Eine Liebein Deutschland, 1983, (Almanya’da Bir Aşk)Il futuro e donna, 1984, (“Gelecek Kadındır”).

Türk Ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler