İslam Filozofları – Müslüman Düşünürler

Hacıveyiszade Mustafa Kurucu Efendi Hayatı, Kimdir, Hakkında Bilgi

Hacıveyiszâde Mustafa Efendi (1887-1960) Konya’nın dinî hayatını etkileyen şahsiyetlerden biri.

Konya’da doğdu; bu şehrin tanınmış din âlimlerinden Zâr Efendi Medresesi müderrisi Hacı Veyis Efendi”nin oğludur. İlk öğrenimini ve hıfzını babasının yanın­da yaptı: daha sonra Bekir Sami Paşa Medresesi’ne girdi. Burada, başta Şeyh Mehmed Bahâeddin Efendi olmak üzere çeşitli hocalardan, bu arada şeyhin oğulla­rı Zeynelâbidin ve Ahmed Ziya efendiler­den ders görüp icazet aldı (1904). Son za­manlarında öğrencilerine o günleri sita­yişle anlatan Hacıveyiszâde’nin. “Meh­med Fahreddin (Kulu) Efendi ile birlikte Mehmed Bahâeddin efendimizin sâhib-i tertîb cemaati idik” dediği bilinmektedir. Bununla, medresenin güneyindeki İplikçi (Altunabâ) Camü’nde imamlık yapan hoca­larına, camiye devamlarının yanında ma­nevî terbiye ve ilim tahsili hususunda da bağlı olduklarını anlatmak İstemiştir. Hacıveyiszâde, medreselerin bina, yönetim ve programlarının günün şartlarına uy­gun hale getirilmesi amacıyla İstanbul’­da alınıp uygulanan bazı tedbirlerin taşraya da yansıması sonucunda Konya’da 1909 yılında kurulan Islâh-ı Medâris-i İslâmiyye Cemiyeti tarafından Bekir Sami Paşa Medresesi binasında birtakım yeni ilâve ve düzenlemeler yapılarak açılan  (1910) ve kısaca “Islah” olarak bilinen ye­ni medresede, bu müessesenin I. Dünya Savaşı sırasında kapanmasına kadar Arap­ça ve dinî ilimler okuttu.

Kurucu soyadını alan Hacıveyiszâde Mustafa Efendi 1940’lı yıllarda Pîrî Meh­met Paşa Camii’nde, 1950’den itibaren de Aziziye Camii’nde imam-hatiplik yap­mış, ayrıca çeşitli cami ve hapishaneler­de vaiz olarak hizmet vermiştir. Daha son­ra Konya İmam-Hatip Okulu’nda Arapça, tefsir, hadis, fıkıh derslerini okutmuş, pek çok din âliminin o günlerde yadırgayarak baktığı bu okulların önemini önceden kav­rayıp Konya’nın dinî hayatına yön veren kişiler arasında yerini almıştır. Hocalığı sı­rasında öğrencilerine maddî ve manevî yardımda bulunan Hacıveyiszâde ayrıca okul, kurs binası, öğrenci yurdu, hasta-hane, aş ocağı, yol yapımı gibi pek çok alanda hizmet veren derneklere, vakıfla­ra faal üye olarak katılmıştır. Öte yandan İmam-Hatip Okulu’na giremeyen pek çok gence Arap dili ve edebiyatı, tefsir, ha­dis, İslâm hukuku ve akaid dersleri okut­muştur. Sahabeye dair geniş bir neseb bilgisine sahip olan ve Ehl-i beyt’i çok se­ven Hacıveyiszâde, vaazlarında cemaate devamlı olarak Hz. Peygamber’in izinden gitmeyi tavsiye eder, her konuşmasında mutlaka Asr-ı saâdet’i anlatır, ashaptan örnekler verir ve meclisi daima canlı tu­tardı.

Hacıveyiszâde 5 Şubat 1960’ta vefat etti ve ertesi gün şehrin güneydoğusun­daki Üçler Kabristanı’na defnedildi. Adı­na yaptırılan ve Ekim 1995’te ibadete açı­lan büyük bir cami-külliye ile şehirdeki birkaç küçük kütüphane onun hâtırasını yâda vesile olmaktadır.

Hacıveyiszâde Mustafa Efendi güler yüzlü, hoşsohbet, karşısındakinden ilti­fatını esirgemeyen, mert ve dürüst, affedici ve birleştirici bir insandı. Camiye gi­dip gelirken esnaf arasında gördüğü hoş olmayan davranışları düzeltmeye çalışır­dı. Onun insanları kırmadan kötülüğü ön­lemeye çalışan tutumu bugün dahi bir­çok kişi tarafından anılmaktadır. Hacıve­yiszâde’nin basılmış herhangi bir eseri yoktur.

TDV İslâm Ansiklopedisi

İlgili Makaleler