Edebi Şahsiyetler

Goya Kimdir, Hayatı, Geniş Biyografisi, Eserleri, Hakkında Bilgi

GOYA (1746-1828)

İspanyol, ressam. Yağlıboya ve dizi gravürlerinde insan dramını bütün yönleriyle ve özgün bir anlatımla işlemiştir.

Francisco Jose de Goya y Lucientes 3 Mart 1746’da Saragossa yakınlarındaki Fuendetodos kasabasında doğdu, 16 Nisan 1828’de Bordeaux’da öldü. Babası mihrap resimlerini değerli madenlerle kaplayan bir varak ustası idi. Goya, ilköğrenimini Katolik papazlarının yönettiği bir okulda yaptı. Bu okuldayken yaşam boyu arkadaşlık edeceği Martin Zapater ile tanıştı. Goya’mn yaşamı ile ilgili bilgilerin çoğu Zapater’e yazdığı mektuplardan derlenmiştir. On üç yaşındayken Saragossa’nın en ünlü sanatçısı olan Joese Luzan’ın atölyesine girdi. Burada geçirdiği dört yıl boyunca daha çok öğretmeninin baskı koleksiyonlarından kopyalar yaptı. Yalnızca son yılında boya ile uğraştı. 1763’te San Fernando Akademisi’nin açtığı bir yarışmaya katılmak üzere Madrid’e gitti. Asıl amacı kralın başressamı olan Onton Raphael Mengs’in (1728-1779) dikkatini çekmekti. Ancak Akademi’ ye giremediği gibi Mengs’in ilgisini çekmeyi de başaramadı. 1769’da iki yıl kadar süren bir İtalya gezisine çıktı. 1771’de Parma Akademisi’nin açtığı “Alplerin tepesinden Roma’yı seyreden Annibal” konulu yarışmada, şimdi kayıp olan bir resmiyle ikinci oldu. Aynı yıl Saragossa’ya dönerek aralarında El Pilar Katedrali ve Saragossa yakınlarında Aula Dei’deki manastırın da bulunduğu çeşitli dinsel yapılar için freskler yaptı.

1774’te daha önce Madrid’de tanıştığı ressam Y Subias’ın (1734-1795) önerisi üzerine Mengs tarafından Madrid’e çağrılarak, Santa Barbara’daki Kraliyet Halı Tezgâhları’nda dokunacak halıların örneklerini hazırlamakla görevlendirildi. 1792’ye değin, örneğini çizdiği altmış üç halısı dokundu. 1779’da üyeliğine  seçildiği San Fernando Akademisi’nin, 1780’de müdür yardımcılığına, 1785’te müdürlüğüne getirildi. Aynı yıllarda soylu ailelerden portre siparişleri almaya başladı. 1786’da Kraliyet Hah Tezgâhları ressamlığına, 1788’de IV.Carlos’un tahta çıkışından sonra saray ressamlığına, 1798’de de saray başressamlığına atandı.

1789’da tanıştığı ve sanatı üstünde etkili olan Alba Düşesi Maria Teresa ile ilişkisinin niteliği bugüne değin kesinlikle açıklığa kavuşmuş değildir. Goya 1792’de büyük bir ruhsal bunalıma girdi. 1793’te kraliçe tarafından Sancular’daki malikânesinde yaşamaya mecbur edilen Alba Düşesi’nin yanında bir yıl kaldı. Buraya giderken geçirdiği büyük bir soğuk algınlığı nedeniyle sağır oldu. 1796’da kocasının ölümü üzerine yeniden Sancular’a çekilen düşesin yanına bir kez daha gitti. Ama aralarındaki ilişki kısa bir süre sonra sona erdi.

İlgili Makaleler