Edebi Şahsiyetler

Giorgio Strehler Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

STREHLER, Giorgio (1921 – 25 Aralık 1997)

İtalyan tiyatro oyuncusu ve yönetmen. Klasik ve çağdaş yapıtlara getirdiği özgün yorumuyla tanınmıştır.

Trieste yakınlarında Barcola’da doğdu. Tiyatro yaşamı, oyunculuk ve eleştirmenlikle başladı. 1947’de Paolo Grassi (1920-1981) ile birlikte Piccolo Teatro della Gittâ di Milano’yu (Milano Kenti Küçük Tiyatrosu) kurdu. 1955-1968 arasında tiyatronun yöneticiliğini de üstlendi. La Scala ve Paris operalarını yönetti. 1980’de Avrupa Konseyi’nin kararıyla Paris’ te kurulan Avrupa Tiyatrosu’nun ilk başkanı oldu.

Strehler, gerek Piccolo Teatro’da, gerek Avrupa Tiyatrosu’nda sahnelediği oyunlarla büyük ilgi uyandırdı. Gerçekçi ve ulusal tiyatronun klasik ve çağdaş örneklerini yorumladı. Klasik yapıtları, çağın güncelliğine uygun bir anlayışla sahneye koydu. Titizliğinin yanı sıra, yılda 5-15 arasında oyunu ele almasıyla çok verimli bir yönetmen olarak da tanındı. Çalışmalarında ses ve sözlerin müziğini ön plana çıkarması, dans, maske, elçabukluğu gibi öğeler kullanması ve kulisi seyircinin gözü önüne getirmesi, oyunlarını bir şenliğe dönüştürdü. Sanatın, insanları birbirine yaklaştırıp, sınırları anlamsız kılarak önemli bir işlev üstlendiği görüşünde olan Strehler, oyuncunun, toplumun tarihsel gelişiminde ileriye dönük bir rol oynadığını savunmaktadır. Strehler, klasik ve çağdaş sahneleme teknikleri ile, akıl ve duyguyu ustalıkla birleştiren bir yönetmen olarak yüzyılın en önemli tiyatro yorum-cularındandır.

• YAPITLAR (başlıca): Oyun: İki Efendinin Uşağı; Illusi-on, (“Yanılsama”); Coriolan; Üç Kuruşluk Opera; Vişne Bahçesi; Marat-Sade.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler