Edebi Şahsiyetler

Giorgio Morandi Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MORANDI, Giorgio (1890-1964)

İtalyan, ressam. Yalm ve geometrik çizgilerin egemen olduğu natürmortlarıyla tanınmıştır.

20 Temmuz 1890’da Bologna’da doğdu, 18 Haziran 1964’te aynı kentte öldü. Sanat eğitimini bu kentteki Güzel Sanatlar Akademisi’nde yaptı. 1914’te aynı okulda çizim dersleri vermeye başladı. Aynı yıl Boccioni ve Carra ile tanıştı ve kısa bir süre Gelecek-çiler’le (Fütüristler) ilişki kurdu. 1918-1920 arasında Metafizik Resim akımına katıldı. 1930’da derslerini sürdürdüğü Bologna Akademisi’nde grafik sanatlar profesörü oldu. 1948’de Roma’daki Accademia di San Luca’ya üye seçildi. Aynı yıl Venedik, 1957’de de Sâo Paolo bienallerinde (iki yıllık sergi) Resim Büyük Ödülü’nü kazandı.l952’de İsveç Akademisi’ne üye seçildi.

Morandi, öğrencilik yıllarında, Cezanne’ın, kompozisyonun biçimsel sorunlarını irdelemesine hayranlık duymuştu. Kısa bir süre Gelecekçiler’le ilişki kurmasına ve Metafizik Resim akımına katılmasına karşın herhangi bir akıma tam bir bağlılık göstermedi. Daha çok nesnelerle ilgilendi ve birkaç figürsüz manzara dışında, 1920’den sonra yalnızca natürmortlar yaptı. Açık toprak renkleriyle soluk mavi ve yeşilin egemen olduğu bu yapıtlarında şişe, kavanoz ve kapları, dizi halinde bir arada, durağan ve gölgelerle hacimlendirilmiş bir biçimde işledi. Nesnelere anlatımcı bir nitelik yüklemeden, açık bir grafik tanımlama getirdi. Daha çok nesnelerin kompozisyon içindeki yerleri ve ağırlıklarıyla ilgilendi ve aralarındaki duyarlı biçimsel ilişkiyi yansıttı. Nesneleri soyutlamadı ama, onları arıtarak iç gerçeği biçime dönüştürdü. İtalyan geleneği ile, Cezanne’ın, İzle-nimcilik’in (Empresyonizm), Kübizm’in ve Metafizik
Resim’in sezgisel bir özümsemesini gerçekleştirmiştir.

•    YAPITLAR (başlıca): Natürmort, 1919; Natürmort, 1939; Natürmort, 1942; Minneapolis Sanat Enstitüsü, ABD; Natürmort, 1946, Tate Galerisi, Londra.

•    KAYNAKLAR: F. Arcangeli, Giorgio Morandi, 1964; L. Vitali, Giorgio Morandi, 1970.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler