Edebi Şahsiyetler

Georges Gougenheim Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

GOUGENHEIM, Georges (1900-1972)

Fransız, dilbilimci. Geleneksel dil araştırmalarından yola çıkarak, çağdaş dilbilimin en yeni yaklaşımlarını büyük bir açıklık ve yalınlıkla özümseyen incelemeler yapmıştır.

Paris’te doğdu, 1972’de öldü. Ortaöğrenimini bitirdikten sonra 1920’de Ecole Normale Superieure’e girdi. Sorbonne’da ve Ecole des Hautes Etudes’te derslerini izlediği filolog Ferdinand Brunot (1860-1938) ve coğrafi dilbilim uzmanı Jules Gillieron’dan (1854-1926) etkilendi. Doktorasını tamamladıktan sonra Clermont-Ferrant ve Strasbourg üniversiteleri edebiyat fakültelerinde filoloji dersleri verdi. II. Dünya Savaşı’nda Almanlar’a tutsak düştü. Savaştan sonra 1955’e değin Strasbourg’da kaldı. 1955-1957 arasında Lille Üniversitesi’nde çalıştı. 1957’de Paris’e Sorbonne Üniversitesi’ne atandı. 1968’de emekli oldu.

Geniş bir ilgi alanı olan Gougenheim, coğrafi dilbilim ve lehçebilim (diyalektoloji) konularında araştırmalar yapmıştır. Dil tarihi, sözdizim (sentaks) ve sözlük incelemeleriyle uğraşmış, Prag Dilbilim Okulu’nun çalışmalarıyla yakından ilgilenmiştir. Ele-ments de phonologie française (“Fransız Sesbiliminin Öğeleri”) adlı yapıtıyla dilbilimin çağdaş yönelişlerini ve söz konusu çevrenin etkinliklerini Fransa’da ilk tanıtanlardan biri olmuştur. Sesbilim (fonoloji) ilkelerini sözdizimine uyguladığı Le systeme grammatical de la langue française (“Fransız Dilinin Dilbilgisel Sistemi”) başlıklı incelemesinde, sözdizimsel karşıtlıkları, sesbilimde kullanılan ilkelerle betimlemiştir.

Gougenheim’m yaptığı önemli araştırmalardan biri de, çeşitli soruşturu ve sayıbilim (istatistik) yöntemlerine dayanarak oluşturduğu temel Fransızca sözlüğüdür. Fransızca’nın yabancı dil olarak öğretilmeşinde büyük kolaylıklar getiren bu sözlük, gündelik konuşmalarda en yaygın ve en sık kullanılan 3000 dolayında sözcüğü kapsar. Bu çalışma Fransızca’nın yabancı dil olarak öğretilmesinde yöntem değişikliklerine yol açmıştır.

•    YAPITLAR (başlıca): Elements de phonologie française, 1935, (“Fransız Sesbiliminin Öğeleri”); Le systeme grammatical de la langue française, 1939, (“Fransız Dilinin Dilbilgisel Sistemi”); L’elaboratiön du français elemen-taire, 1956, (“Temel Fransızca’nın Oluşturulması”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler