Edebi Şahsiyetler

Kesik Bacak İsmail Efendi Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

Kesikbacak İsmail Efendi (1905-1972) Son devir kıraat âlimi.

Batı Trakya’nın Serez şehrinde doğdu. İlk Öğrenimini memleketinde tamamla­dıktan sonra İstanbul’a giderek Üsküdar Toptaşı Askerî Rüşdiyesi’ne kaydoldu. Zeki ve atılgan bir çocuk olan İsmail Hakkı, bir gün okuldan evine dönerken tramvay­dan düşerek her iki bacağını da kaybetti. Bu durum onun hayat çizgisini değiştir­di; dayısı olan Fâtih Camii dersiamların­dan, Şehzade Camii şeyhülkurrâsı Serezli Ahmed Şükrü Efendi’nin himayesinde hıfza başladı. Daha sonra Oflu Mehmet Âşıkkutlu ile birlikte Reîsülkurrâ Varnalızâde Hafız Hamdi Efendi’den kırâat-i aşereyi okuyarak icazet aldı. Bekir Hâki Yener ve Ömer Nasuhi Bilmen gibi âlimlerin derslerini takip ederek hadis ve fıkıh bilgisini geliştirmeye çalıştı.

Fatih’te Kumrulu Mescid karşısında bir bakkal dükkânı açarak ticarete başlayan İsmail Efendi (1930) fahrî olarak Kur’an dersleri de veriyordu. İlk resmî hizmetine 1942’de Afyon Merkez Kur’an Kursu öğretmenliğiyle başladı. 1952 yılında İs­tanbul Fatih’teki Dülgerzâde Camii Kur­’an Kursu öğretmenliğine nakledildi ve 1972’de emekli oluncaya kadar bu göre­vini sürdürdü. 11 Kasım 1972’de İstan­bul’da öldü ve Edirnekapı Şehitliği’ne def­nedildi.

Soyadı kanunundan sonra Bayrı soya­dını alan İsmail Efendi çok sayıda talebe yetiştirmiş olup bunlardan doksan sekizi­ne aşere, 3170 kadarına da tashîh-i hurûf belgesi vermiştir. Maaşının bir kısmı­nı öğrencilerinin ihtiyaçlarına harcamak üzere her ay Gönenli Mehmet Efendi’ye göndermiş, özürlü olmasına rağmen ken­dine güvenini yitirmemiş ve saygınlığını hayatı boyunca sürdürmesini başarmış­tır.

TDV İslâm Ansiklopedisi

İlgili Makaleler