Tarihi Şahsiyetler

Fulgencio Batista Kimdir, Hayatı, Dönemi, Kitapları, Hakkında Bilgi

BATISTA Y ZALDIVAR (1901-1973)

Kübaİı asker ve devlet adamı. Sosyalist devrimden önceki son devlet başkamdir.

Fulgencio Batista y Zaldivar 16 Ocak 1901’de Küba’da, Banes’de doğdu, 4 Ağustos 1973’te İspanya’ da Marbella’da öldü. Tarım işçisi yoksul bir ailenin oğluydu. Birçok işte çalıştıktan sonra, 1921’de orduya girdi ve Genel Kurmay’da stenograf olarak çalışmaya başladı. Bir yandan da öğrenimini sürdürerek Ulusal Gazetecilik Okulu’nu bitirdi. 1928’de çavuş oldu.

1933’te Gerardo Machado y Morales’in devrilmesinden sonra Carlos Manuel de Cespedes’in başkanlığında geçici yönetim kuruldu. Yeni yönetim, ordu içinde terfilerin sınırlandırılmasıyla ilgili bir karar alınca Batista, Eylül 1933’te çavuşların katıldığı bir ayaklanmaya önderlik etti ve Cespedes’in yönetimi devrildi.

Bu olaydan sonra, Küba’nın güçlü adamı durumuna gelen Batista, 1940’a değin ülkeyi kukla devlet başkanları aracılığıyla yönetti. Bu dönemde, esnek bir politika güttü ve koşulları iyi değerlendirerek ordunun, devlet memurlarının ve işçilerin desteğini sağladı. Önce Genel Kurmay Başkanı, sonra da başkomutan oldu.

1939’da yapılan seçimler sonucu oluşturulan Kurucu Meclis, yeni bir anayasa kabul etti. Batista, 1940’ta yapılan seçimlerde sol kesimin de oylarım toplayarak devlet başkanı seçildi. Eğitimin yaygınlaştırılması, kamu yatırımlarının tamamlanması ve iktisadi büyümenin hızlandırılması için çaba gösterdi. Asgari ücret kanunu çıkarıldı, aylıklar artırıldı. Ordu içinde yeni düzenlemeler yapıldı. Komünist Partisi yasallaştı, hükümete komünist bakanlar alındı.

Küba, II. Dünya Savaşı sırasında Müttefikler’in yanında yer alarak Almanya ve İtalya’ya savaş açtı. Deniz ve Hava Kuvvetleri, ABD ordusuna destek oldu. 1943’te Sovyetler Birliği ile diplomatik ilişki kuruldu.

İlgili Makaleler