Tarihi Şahsiyetler

Fritz Graebner Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

GRAEBNER, Robert Fritz (1877-1934)

Alman, etnolog. Kültür çevresi kuramını geliştirmiş ve kültür tarihi yöntemini etnolojiye uygulamıştır.

4 Mart 1877’de Berlin’de doğdu, 13 Temmuz 1934’te aynı kentte öldü. 1901’de Berlin Üniversitesi tarih bölümünde doktorasını tamamladı. 1899’da Berlin Kraliyet Etnoloji Müzesi’nde araştırma asistanı olarak göreve başladı. Burada birlikte çalıştığı antropolog Bernhard Ankermann (1859-1943) ile kültür çevresi (Kulturkreis) kuramını geliştirdi. Göç ve yayılım haritaları oluşturarak Güney denizlerindeki kültürler arasında birtakım bağlarm varlığım ortaya koydu ve bunları özelliklerine göre kümelendirdi. Daha sonra bu kültür çevresi için tarihsel bir sıralama oluşturdu.

Graebner, 1906’da Berlin Müzesi’nden ayrılarak Köln’de Rautenstrauch-Joest Müzesi’nde çalışmaya başladı. Kültür çevresi kuramının ilkelerini daha geniş alanlara uyarladı. 1911 ’de yayımladığı Methode der Ethnologie (“Etnolojinin Yöntemi”) adlı yapıtında yer alan “kültürel bağlarm ölçütleri” ve özgün veriler ile etnografik kaynakları yorumlamaya ilişkin eleştirel bölüm günümüzde de önemini korumaktadır.

1914’te çağrılı olarak gittiği Avustralya’da I. Dünya Savaşı’nın çıkması üzerine 1919’a değin gözaltına alındı. I.Dünya Savaşı’ndan sonra Viyana Üniversitesi’nden etnolog Wilhelm Schmidt (1868-1954) Graeb-ner’in yöntemini geniş çapta uygulayarak bu yöntemin yayılmasını sağladı. Viyana Okulu olarak da bilinen Kültür Tarihi Okulu bu tarihten sonra Avrupa’da çok etkin oldu. Graebner, 1925’te Köln’deki müzenin müdürü oldu, 1928’de emekliye ayrılışına değin görevini sürdürdü. Tüm kültür tarihinin, dünya yüzündeki kültürel merkezler arasındaki göçler ve kültürler arasındaki mekanik bileşimlerden oluştuğunu varsayan kuramları günümüzde önemini yitirmiştir.

•    YAPITLAR (başlıca): Methode der Ethnologie, 1911, (“Etnolojinin Yöntemi”); Das Weltbild der Primitiven, 1924, (“ilkellerin Dünya Görüşü”).

İlgili Makaleler