Tarihi Şahsiyetler

Friedrich Fröbel Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

FRÖBEL, Friedrich (1782-1852)

Alman, eğitimci. Anaokullarının kurucusudur.

Friedrich August Fröbel 21 Nisan 1782’de Thüringen’de Oberweissbach’ta doğdu, 21 Haziran 1852’de Marienthal’de öldü. Babası bir rahipti. Dokuz aylıkken annesi ölünce çocukluğu yalnızlık içinde geçti.

On yaşında, öğrenim için kendisine yakınlık gösteren ve parasal yönden de yaıdım eden amcasının yanına gitti. On beş yaşında bir ormancının yanında çıraklığa başladı. Doğa ile yakın ilişkisinin de etkisiyle felsefi bir arayış içine girdi. Bu arayış onu düzenli bir öğrenim yapmaya yöneltti. Jena Üniversitesi’nde tıp öğrenimi gören ağabeyinin yanma giderek bir süre dışardan dersleri izledi. Çağın ünlü filozofları Fichte ve Schelling’in düşüncelerine yakınlık duydu.

Maddi güçlükler nedeniyle köyüne dönmek zorunda kalan Fröbel, dört yıl süren bir arayış döneminin sonunda mimar olmaya karar vererek Frankfurt’a öğrenim görmeye gitti. Orada İsviçreli eğitimci J. H. Pestalozzi’nin yöntemiyle eğitim yapan bir deneme okulunun müdürü olan Anton Grüner’le tanıştı. Fröbel’in bir eğitimci olabilecek yeteneğe sahip olduğunu düşünen Grüner ona okulda öğretmenlik görevi verdi. Fröbel, bu görevi süresince bir yandan Pesta-lozzi ilkelerini inceledi, diğer yandan da eğitim alanında kendi görüşlerini geliştirdi. Frankfurt’ta üç yıl kaldıktan sonra, araştırma yapmak için İsviçre’de Pestalozzi okullarının merkezi olan Yverdon’a gitti. 1808-1810 arasında orada Pestalozzi eğitim sistemini öğrendi. 1811 ’de üniversite öğrenimi için Göttingen’e gitti. Göttingen’de ancak bir yıl kadar kalan Fröbel, mineraloji alanında ününü duyduğu Prof. Weiss’dan öğrenim görmek üzere Berlin’e taşındı. Berlin Mineraloji Müzesi’nde onarım ve bakım asistanlığı yapmaya başladı. 1813’te Napoleon ordusuna karşı Prusya ordusunda çarpıştı. Orduda, ileride yakın çalışma arkadaşları olacak olan Langethal ve Middendorf’la tanıştı. Berlin’de kaldığı dört yıl süresince temel uğraş alanı olan mineralojinin yanı sıra, eğitim alanındaki çalışmalarını da sürdürdü. Eğitimde köklü bir reform yapılmasının gerektiğini düşünüyordu. Bu amaçla Plamann Pestalozzi okulunda öğretmenlik yaptı ve çocuk doğasını inceledi.

İlgili Makaleler