Filozof Biyografileri

François Quesnay Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

QUESNAY, François (1694-1774)

Fransız, düşünür ve iktisatçı, iktisadın bir bilim olarak gelişmesinde ilk sistemli öğretiyi oluşturan Fizyokratların önde gelen temsilcisidir.

4 Haziran 1694’te Paris yakınlarında Mere kasabasında doğdu, 16 Aralık 1774’te Paris’te öldü. Orta halli bir taşra avukatının oğlu idi. Maddi güçlükler yüzünden geç ve eksik bir eğitim yaptı. Genç yaşta tıbba duyduğu aşın ilgi nedeniyle tıp diploması olmamasına karşın hekimliğe başladı. Kısa bir süre içinde hekimliği ve tıbbi incelemeleri ile ünlendi. Önce Villeroy dükünün sonra da Madame de Pompadour’un himayesine girerek Versailles’a yerleşti. Sarayda hekimlik yaparken 1744’te tıp diploması aldı. Daha sonra XIV. Louis’nin başhekimi oldu.

Quesnay iktisadi konularla ilgilenmeye oldukça geç başladı. İlk kez saray çevrelerinde “iktisatçıl. ” diye anılan düşünürlerle ilişkileri onu iktisadi konuları incelemeye yöneltmişse de bu alandaki ilk denemelerini 62 yaşında iken Diderot’nun Ansiklopedi’si için yazdı. Bunlar, “çiftçiler” ve “tahıl” üstüne iki makaleydi. İki yıl sonra kralın özel matbaasında az sayıda basılan Tableau economique’i (“İktisadi Tablo”) yazdı. Bu kitap ona büyük bir ün kazandırdı. 1763’te Amsterdam’da Mirabeau ile birlikte yayımladığı Philosophie rurale’de (“Kırsal Felsefe”) Tableau economique yeni bir biçimde yer aldı. Sonraki yıllarda Journal de l’agriculture, du commerce et des fınances ve Ephemecides d’un citoyen dergilerinde yazdığı makaleler, Fizyokrasi diye anılacak okulun ana görüşlerinin oluşmasına katkıda bulundu. Dupont de Nemours, Quesnay’in bu çalışmalarından derlenmiş ve kendi sunuşlannı da içeren bir kitabı Physiocratie (“Fizyokrasi”) adı altında yayımlayarak daha geniş bir kitleye mal etti.

Sarayla yakın ilişkileri olan Fizyokratlar, Fransız yöneticileri üstünde etkili olmuş, Quesnay’in ölümünden sonra onun izleyicilerinden Turgot maliye bakanlığı yapmış, Fizyokratlar iktisat ve devlet yönetimi ile ilgili önerilerinden bir bölümünü hiç olmazsa bir süre için uygulamaya koyma olanağı bulmuşlardır.

Quesnay’in ve Fizyokratların, siyaset ve devlet üzerindeki görüşleri ve reform önerileri bir yandan Orta Çağ felsefesinin, öte yandan İngiliz filozofu Locke’un görüşlerinin bir bileşkesi sayılabilecek olan bir doğal hukuk anlayışına dayanır. Ona göre, doğal hukukun toplum yaşamına egemen olması gerekir; ancak bu egemenlik kendiliğinden değil, akıllı ve otoriter bir hükümdarın çabalarıyla gerçekleşmelidir. Özel mülkiyetin güvence altına alınması ve serbest rekabetin sağlanması bu çabaların ana hedefini oluşturmalıdır. Bunun için iktisadi düzenle ilgili her türlü tekelci ayrıcalık son bulmalı ve serbest ticareti de içeren bir “bırakınız yapsınlar” rejimi yerleşmelidir. Quesnay’in burada hedef aldığı, feodal düzeni simgeleyen iktisadi düzenlemeler ve Merkantilist öğretinin savunduğu ulusal ekonomileri koruma mekanizmalarıdır. Quesnay bu engellerin ortadan kalkması için aydın bir mutlakiyet rejimini zorunlu görmektedir.

İlgili Makaleler