Edebi Şahsiyetler

Francesco Geminiani Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

GEMINIANI, Francesco (1687-1762)

İtalyan, besteci ve kemancı. Keman tekniğinin ve çalgı müziğinin gelişimine katkıda bulunmuştur.

İtalya’da, Lucca’da doğdu, 17 Eylül 1762’de İrlanda’da, Dublin’de öldü. Milano’da keman dersleri aldı, Roma’da Corelli ile çalıştı. 1707’de Lucca’ya döndü ve üç yıl Signoria Orkestrası’nda kemancı olarak çalıştı. 1711’de Napoli’ye giderek Alessandro Scarlatti’den bestecilik dersleri aldı. Daha sonra aynı kentte konzertmeister’lık yaptı.

1714’te İngiltere’ye gitti. İki yıl sonra ilk yapıtı yayımlandı. Bu dönemde kuramsal çalışmalar da yaptı. 1731’de, Londra’da çok başarılı bir konserler dizisi gerçekleştirdi. İki yıl sonra Dublin’e yerleşti ve küçük bir konser salonu açtı. 1740’tan sonra dokuz yıl Londra’da, yedi yıl da Paris’te yaşadı, şef ve kemancı olarak çeşitli konserler düzenledi. 1759’da yeniden Dublin’e dönerek keman öğretmenliği yaptı.

Üstün bir keman virtüözü olarak tanınan Gemi-niani, Corelli’nin tekniğini ve anlayışını sürdürmüş, geliştirmiştir. Aynı zamanda, çoğunlukla yaylı çalgılar için yazdığı yapıtlarıyla sonat ve konçerto türlerinin oluşumunda da rol oynamıştır.

Çalgı müziği alanında kuramsal çalışmalarının da önemli etkisi olmuştur. 1730’da yayımlanan, İngilizce olarak yazdığı Art of Violin Playing (“Keman Çalma Sanatı”) keman için yazılmış ilk metot sayılır. Böyle-ce, metotlarıyla keman tekniğini sistemleştiren W.A. Mozart’ın babası Leopold Mozart’ın (1719-1787) çalışmalarını öncelemiştir.

•    YAPITLAR (başlıca): Orkestra Müziği: 18 keman konçertosu; konçerto grosso’lar. Oda Müziği: 24 keman sonatı; üçlüler. Klavsen Müziği: Pieces de davetin, (“Klavsen Parçaları”). Kitap: Art of Violin Playing, 1730, (“Keman Çalma Sanatı”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler