Filozof Biyografileri

Felix Le Dantec Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

LE DANTEC, Felix (1869-1917)

Fransız biyoloji bilgini ve filozof. Bilimsel tanrıtanımazlığın savunucusudur.

16 Ocak 1869’da Lougastel-Daoulas’da doğdu, 7 Haziran 1917’de Paris’te öldü. Bir hekimin oğludur. Ecole Normale Superieure’den sonra, Pasteur Ensti-tüsü’ne girdi ve 1891’de hücre içi sindirim konusundaki çalışmasıyla doktor sanını aldı. Bir Pasteur Enstitüsü kurmak amacıyla Brezilya’ya gitti. Döndükten sonra, 1893’te Lyon’da ders verdi. 1898’de Paris’te onun adına bir embriyoloji kürsüsü kuruldu.

Le Dantec’in felsefe konusundaki görüşleri, çağının Fransız Tinselciliği’ne karşıdır. Ona göre yaşam ve evrim değişen işlevlerin birbiri ardından gelişi olarak anlaşılmalıdır. Bu süreklilik içinde, canlıdan cansıza geçiş söz konusu olamaz. Bilinç ve bilginin kaynağı nesnel olguların, duyu sinirleriyle algılanıp, öznellik kazanmasıdır. Ona göre bireyin doğal yapısı ve yaşam koşulları arasındaki savaş, uyum olgusunu yaratır. Yaşamın ve evrenin amacı yoktur, insanı etkilemeyen ve onun için bilinmez olan birçok olgu vardır. Bilimin görevi bunları açıklamak değildir. Bu olguların açıklanması da, dolayısıyla, metafizik de gereksizdir. Doğuştan, mantığa dayalı ve bilimsel olmak üzere üç türlü tanrıtanımazlık olduğunu öne süren Le Dantec, sonuncuyu benimser. Tanrı ve dinin, toplumsal düzeni korumak için yaratılmış ve gelenekleşmiş olgular olduğunu savunur. Yararlı konumlarından ötürü de, bu konularla ilgili inancın süreceği kanısındadır.

•    YAPITLAR (başlıca): La determinisme biologique et la personnalite conscierıte, 1897, (“Biyolojik Belirlenimcilik ve Bilinçli Kişilik”); Atheisme, 1906, (“Tanrıtanımazlık”); La scietıce et la vie, 1912, (“Bilim ve Yaşam”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler