Edebi Şahsiyetler

Erwin Piscator Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

PISCATOR, Erwin (1893-1966)

Alman tiyatro yönetmeni ve kuramcısı. Yaşadığı dönemin siyasal ve toplumsal çelişkilerini yansıtan bir tiyatro estetiği yaratmaya çaba göstermiştir.

17 Aralık 1893’te Ulm’da doğdu, 30 Mart 1966’da Münih yakınında Starnberg’de öldü. Münih Üniversitesi’nde felsefe, sanat ve tiyatro tarihi öğrenimini tamamlamadan I.Dünya Savaşı sırasında askere alındı. İki yıl süreyle cephede hizmet gördükten sonra 1917’de ordudaki bir tiyatro topluluğunda görevlendirildi. 1918’de Berlin’e döndüğü zaman, Dada akımının Marxist üyeleriyle ilişki kurdu. 1918’de yeni kurulan Alman Komünist Partisi’ne girdi. 1919’da Königsberg’ de (bugün Kaliningrad) kurduğu Das Tribunal adlı tiyatroda Strindberg, Wedeking ve Cari Sternheim (1878-1942) gibi yazarların oyunlarını sahneledi.

1920’de Komünist Gençlik Örgütleri lideri Her-mann Schüller’le Proletarya Tiyatrosu’nu kurarak burada sahnelediği oyunlarla o dönemin uyarma ve propaganda (ajit-prop) topluluklarına öncülük etti ve tiyatronun işçilere seslenmesini sağladı. Birkaç profesyonel oyuncunun yanı sıra çoğunlukla işçilerden oluşan bu topluluk, genellikle güncel siyasal olaylardan esinlenen propaganda oyunlarıyla bu sorunların daha yaygın bir tartışma ortamında ele alınmasına ve aynı türden yeni yeni toplulukların ortaya çıkmasına yol açtı. 1921’de Berlin polisi Proletarya Tiyatrosu’nun çalışmalarına sanatsal yetersizlik gerekçesiyle izin vermeyince, Piscator çalışmalarını bir yandan profesyonel olarak sürdürürken, bir yandan da Alman Komünist Partisi ile ilişkilerini pekiştirdi ve 1924’te parlamento seçimleriyle ilgili hazırlıklar sırasında binlerce kişinin izlediği Revue Roter Rummel (“Kail İsyan Revüsü”) adlı bir gösteri hazırladı.

İlgili Makaleler