Edebi Şahsiyetler

Erich Auerbach Kimdir, Hayatı, Kitapları, Hakkında Bilgi

AUERBACH, Erich (1892-1957)

Alman filolog. Stilistik (biçembilimsel) ve dilbilimsel eleştiri alanında en yetkin ürün sayılan Mimesis’in yazarıdır.

Almanya’da Berlin’de doğdu. Hukuk, sanat tarihi, Latin ve Roman dilleri alanlarında öğrenim gördü. I.    Dünya Savaşı’ndan önceki ve sonraki yılları kapsayan ve çeşitli Alman üniversitelerine yayılan bir öğrenim dönemi geçirdi. 1920’de Prusya Devlet Üniversitesi’nde kütüphanecilik yaptı. 1929-1935 arasında ise Marburg Üniversitesi”nde Roman filolojisinde profesör oldu. Naziler iktidara gelince üniversiteden kovuldu. 1936 yılında Türkiye’ye gelerek İstanbul Üniversitesi’nde görev aldı. 1936’dan 1947’ye değin burada da Roman Dilleri Bölümü’nde ders verdi. 1948’de ABD’ye gitti. 1950’de Yale Üniversitesi’nde Fransız ve Roman dilleri profesörü olarak çalıştı.

İtalyan, Fransız, Orta Çağ Latin edebiyatı ve tarihsel eleştiri alanında kitaplar yazdı. Vico’nun Scienza Nuova’smı Almancaya çevirdi.

En önemli yapıtı Mimesis, İspanyolca, İngilizce, İtalyanca ve İbranice’ye çevrilmiştir.

Auerbach, Croce’nin dil ile sanatın özdeşliği ve dilin stil ve bireysel yaratı olduğu ve ancak edebi yapıtlarda somutlaştığı kuramından esinlenen stilistik ve dilbilimsel eleştirinin uygulayıcılarındandır. Almanya’da edebiyat tarihiyle özdeş bir anlam kazanan bu eleştiri akımının kuramcısı Leo Spitzer’dir. Auerbach ise uygulamada en yetkin örneği vermiştir. Dante, Racine, Homeros, Proust gibi çok çeşitli dönemlerden yazarların yapıtım bu yöntemle çözümlemiştir. Tek tek metinler üzerinde “yakın okuma” yöntemiyle çalışmıştır. Bu yapıtları eşzamanlı ve ardzamanlı yaklaşımla ele almış, çok karmaşık biçimde kesişen, birbirini tamamlayan yönsemeler saptamıştır. Dilbilimsel gözlemler, sözcükler, sözdiziminden yararlanarak bu verilerle elde ettiği sonuçlar arasında anlaşılabilir, açık seçik bir bağ kurabilmiştir. Böylelikle tek tek metinlerden yola çıkarak bir edebi, sosyal, kültürel tarih açıklaması elde etmiştir.

Eleştiri tarihinde stilistik eleştiri ulaştığı sonuçlar bakımından eleştirilse de bu anlayışın amacını en iyi biçimde değerlendiren ve gerçekleştiren Mimesis yapıtıyla Auerbach’tır.

•    YAPITLAR (başlıca): Mimesis (1946).

•    KAYNAKLAR: G. Hugh, Style and Stylistics, 1969; R. Wellek, Concepts of Criticism, 1963.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler