Edebi Şahsiyetler

Emerson, Lake & Palmer Kimdir, Hayatı, Albümleri, Hakkında Bilgi

1970’lerde topluluğun çalışmalarında birkaç eğilim söz konusuydu. Emerson’un besteleri çoğunlukla “Progressive Rock” anlayışında olmasına karşın arada klavyeli çalgıların egemen olmasından dolayı farklı bir hava taşıyan rock besteleri de vardı. Lake’in besteleri ise melodik, duygusal “hit” parçalardı (“From the Beginning”, “Stili… You Turn Me On”). Bunların dışında Aaron Copland, Belâ Bartok, Gines-tera gibi çağdaş bestecilerden de başarılı düzenlemeler yaptılar. Bu dönemlerinde genel olarak müziklerinde tüm çalgıların özgün kullanımları ile elde edilen belirgin bir sertlik ve atonalite egemendi.

Uç yıllık bir aradan sonra 1977’de Works: vol.I ve Works: vol.II adlı iki plak çıkardılar. Bu yıllarda müzik anlayışlarında belirgin bir değişme oldu. Parçaları daha yumuşak bir hava kazandı. Düzenlemelerde büyük orkestralar ya da nefesli çalgılar kullandılar. 1978’de ise Love Beach adıyla ticari kaygıların ağır bastığı başarısız bir plak çıkardılar. 1980’de dağıldılar.

1980’den sonra Lake bir solo plak çıkardı. Emerson film müziklerine ve ilki Works: vol.I’At yer alan piyano konçertolarına yöneldi. Palmer ise kurduğu PM adlı başarısız bir topluluktan sonra, 70’li yılların önemli iki müzisyeni Steve Howe, John Wetton ve yeni kuşaktan başarılı bir müzisyen olan Geoff Downes ile birlikte 1980’lerin ilk yıllarının oldukça popüler bir topluluğu olan Asia’yı kurdu.

• YAPITLAR (başlıca): Emerson, Lake and Palmer, 1971; Tarcus, 1971; Pictures at an Exhibition, 1972; Trilogy, 1972; Brain Salad Surgery, 1973; Welcome Back My Friends, 1974; Works: vol.I, 1977; Works: vol.II, 1977; Love Beach, 1978; İn Concert, 1979.

İlgili Makaleler