Tarihi Şahsiyetler

Draco Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

DRACO (İÖ 7. yy) Atinalı hukukçu. AtinahlarTn geleneksel hukukunu yazılı biçime getirmiştir.

Yaşamı üstüne ayrıntılı bilgi yoktur. İÖ 7.yy’da Atina toprakları az sayıda zengin aristokratın elinde toplanmış ve kalabalık bir yoksullar sınıfı oluşmuştu. Yoksullarla soylular arasında çıkan sert ve uzun çatışmaların önlenmesi için Atinalı aristokratlar, İÖ 621’de Atina yargıcı olan Draco’yu bir ceza yasası hazırlamakla görevlendirdiler.

Draco’nun yazılı biçime getirdiği bu ceza yasaları küçük suçları bile ölüm ya da sürgünle cezalandırmaktaydı. Draco, özellikle aileler arasındaki kavgaları ve kan davalarını devletin yargı gücünü kullanarak sona erdirmek istiyordu. Yasalar katile karşı kısas yapılmasını (öldürenin de öldürülmesi) yasaklamaktaydı. Önceden tasarlanmış cinayete ölüm, önceden tasarlanmamış cinayete ise sürgün cezası öngörülüyordu. Bir hırsızın öldürülmesi eğer kendi kendini savunma ya da çalınmış malı geri almak için yapılırsa suç sayılmıyordu.

Draco’nun yönetim biçimi ile ilgili hazırladığı yasalarda ise vatandaşlar gelirlerine göre dört gruba ayrılıyordu. Birinci gruba, çiftliklerinde 500 kilo buğday ya da eşdeğerde şarap ve zeytinyağı üretenler, ikinci gruba 300 kilo buğdaylık geliri olanlar, üçüncü gruba 150 kilo buğdaylık geliri olanlar, dördüncü gruba da topraksız köylüler ve işçiler giriyordu.

Draco’nun yasaları sertlikleriyle tanınmıştır. Bir hatibe göre bu yasalar “kanla” yazılmıştı. Daha sonra Solon, İÖ 594’te bu yasaları yumuşatmış, Atina hukukuna toplumsal bir içerik kazandırmaya çalışmıştır.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler