Nedir ?

Çuka Adası Nerede, Kısa Tarihi, Özellikleri, Hakkında Bilgi

Çuka Adası. Mora yarımadasının güneydoğusunda Lakonia körfezinin ağzında bir ada.

Eski Yunanca’sı Kythera. Latince’si Cytera. İtalyanca’sı Cerigodur. Osmanlı kaynaklarında Çuha şeklinde de geçmek­tedir.

Pîrî Reis Çuka’yı Benefşeburnu’ndan (Monemvasia) 15 mil güneybatıya doğru çevresi 60 mil bir ada olarak tarif eder. Avrupalı coğ­rafyacılar burayı genelde Girit adasının bulunduğu adalar grubu İle Yedi Adalar diye tanınan takım içinde sayarlar. Çün­kü ada gemiler için bir geçit ve barınma yeri olarak kullanılırdı. Bu kayıtlardan faydalanan Pîrî Reis de eserinde liman ile kalesini tarif ederken Çuka’nın etra­fındaki adalarla birlikte güvenli bir sı­ğınma yeri olduğunu söyler. Çuka adası Seyyid Nuh adlı bir denizcinin kitabında da bir haritada gösterilmiştir.

Çuka adasına 1204 yılında Venedik Cumhuriyeti sahip oldu, idaresi ise Ve-nier adlı bir aileye bırakıldı. Adadan ilk Osmanlı-Venedik antlaşmalarında söz edilmiş ve burada Nakşa adası ve ona tâbi yerlerde dostluğun devam etmesi­ne dair bir ibare yer almıştır. Bu kayıt­tan, mahallî Venedik aileleriyle Osmanlı yöneticileri arasında önemli bir problem bulunmadığı anlaşılmaktadır. Ayrıca zim­metine para geçiren bir âmilin (vergi me­muru, Venedik kaynaklarında amaldaro) adalara kaçması halinde iadesinin Vene­dik’ten isteneceğinin belirtilmesi, ada yöneticilerinin kaçaklara karşı daha dik­katli olmasını sağlamıştır. Çuka adası­nın çok iyi korunmasına rağmen 1537′-de başlayan savaşta Türkler’in buradan 7000 esir götürdükleri rivayet edilmek­tedir. Bu olaydan başka Türkler’in ada­ya yönelik herhangi bir akını kaynaklar­da yer almamaktadır. Ancak 1715 yılın­da ada Osmanlı yönetimi altına girmiş, fakat bir süre sonra imzalanan Pasarofça Antlaşmasının 3. maddesinde yer alan hüküm gereğince iade edilmiştir. Bu tarihten seksen yıl kadar sonra Venedik Cumhuriyeti’nin yı­kılması üzerine sahipsiz kalan ada, Yedi Adalar statüsü içine sokulduktan bir sü­re sonra Yunanistan’a devredilmiştir. Mo­ra yarımadasına uğrayan Batılı seyyah­lar Çuka’yı ve yakınındaki Cerigotto ada­sını da mutlaka ziyaret ederlerdi.

Diyanet İslam Ansiklopedisi

İlgili Makaleler