Edebi Şahsiyetler

Colette Kimdir, Hayatı, Kitapları, Hakkında Bilgi

COLETTE (1873-1954)

Fransız, yazar. Özellikle erotik yönü ağır basan romanlarıyla tanınır.

Sidonie-Gabrielle Claudine Colette, 28 Ocak 1873’te Saint-Sauveur-en-Puisave’de doğdu, 3 Ağustos 1954’te Paris’te öldü. Babası o bölgede renkli kişiliğiyle tanınan emekli bir deniz subayı, annesi sanatla yakından ilgilenen güzel bir kadındı. Colette daha sekiz yaşında Labiche, Daudet ve Merimee gibi çağdaş yazarları okumaya başladı. Okulda, özellikle yazdığı kompozisyonlarla dikkat çeken parlak bir öğrenci oldu. 1890’da aile parasal zorluklar sonucu yer değiştirince, Colette de, Gauthier-Villars adlı bir aile dostu ile evlendi. Müzik eleştirmeni ve hafif romanlar yazarı olan kocasına zengin ve cesur hayal gücüyle esin verdi ve karı koca ortaklaşa Claudine dizisi romanlarını yazmaya başladılar. 1906’da kocasından ayrıldıktan sonra yazmayı kendi başına sürdüren Colette, bir yandan da müzikhol oyunlarına çıktı. 1910’da yazdığı La vagabonde (Avare; Kadın) romanı çok beğenildi. Aynı yıl yazar ve devlet adamı Henri de Jouvenel ile evlenerek 1924’e kadar onunla evli kaldı. I. Dünya Savaşı’na gönüllü hemşire olarak katıldı. Hizmetlerinden ötürü Legion d’Honneur nişanıyla ödüllendirildi. Savaştan sonra roman yazmanın yanı sıra tiyatro eleştirmenliği, moda yazarlığı yaptı. Vogue dergisinin kadın sayfasını yönetti. 1935’te yazar Maurice Goudeket ile evlendi ve ölünceye kadar yazmayı sürdürdü.

Belçika Kraliyet Akademisi ve Goncourt Akademisi üyesi olan Colette, Cheri dizisi, Gigi, La chatte (Dişi Kedi) ve benzeri romanlarında tensel konulara ağırlık veren, hafif, yer yer yoğunlaşan bir erotizmi amaçladı. Kadın-erkek ilişkilerini özgün bir biçimde ele aldı.

• YAPITLAR (başlıca): La vagabonde, 1910, (Avare Kadın); L’envers du music-hall, 1913, (“Müzikholün Öbür Yüzü”);La paix cbez les betes, 1916, (“Hayvanlar Aleminde Barış”); Cheri, 1920; La fin de Cheri, 1926, (“Cheri’nin Sonu”); Le bleen herbe, 1923, (“Başaklar Yeşil”); La maison de Claudine, 1922, (Claudine’in Evi); Sido, 1930; La chatte, 1933, (Dişi Kedi); Lefanal bleu, 1949, (“Mavi Fener”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler