Tarihi Eserler

Cin Mescidi (Mescid-i Cin), Cami Nedir, Nerededir, Hakkında Bilgi

Mescid-i Cin. Cinlerin Hz. Peyganıber’den Kuran dinledikleri yere XVIII. yüzyılın başlarında yapılan cami.

Mekke’nin mezarlığı Cennetü’l-muallâ’nın yakınında ve Harem-i şerifin yak­laşık 2 km. kuzeyinde bulunan şehre hâ­kim bir tepenin üzerinde yer alır; gece bekçilerinin bu tepede toplanarak nöbet değiştirmelerinin âdet olması sebebiyle “Mescidü’l-hares” adıyla da bilinir.

Hz. Peygamber değişik zaman ve me­kânlarda cinlere vahiy tebliğ etmek için Kur’an okurdu. Bir gün Abdullah b. Mes-‘ûd’la birlikte Hacûn yakınlarında bir ye­re gittiklerinde toprağa bir çizgi çekerek ondan bunu aşmamasını istemiş ve çizgi­nin ilerisinde cinlere Kur’an okumuştur. bundan dolayı buraya “mevziu’l-hat”, daha sonra bu noktada yapılan mescide de Mescid-i Cin adı veril­miştir. Halen camiye, isimleri bir duvarına yazılmış olan yedi cinin Resûl-i Ekrem’e bu mevkide biat etmeleri sebebiyle “Mes­cid-i bey’a” da denilmektedir. ancak Akabe biatlarının gerçekleştirildiği yerde de aynı adı taşıyan bir cami vardır.

Ezraki ve Fâkihî’nin kayıtlarında III. (IX.) yüzyılın ikinci yarısında Mekke’de Hz. Peygamber’in cinlerle buluştuğu bir yer­den bahsedilmekte, fakat burada her­hangi bir yapının bulunup bulunmadığı belirtilmemektedir. X. (XVI.) yüzyılın ikin­ci yarısında Cennetü’l-muallâ yakınların­daki Ferhadiye adı verilen yerin burası ol­duğu tahmin edilmekte ve İbn Zahîre’den de Resûlullahın cinler­le buluştuğu mekânın meşhur olduğu ve yine üzerinde bir yapı bulunmadığı öğ­renilmektedi. Mekke halkı her yıl zilhiccenin bitmesine üç gün kala akşam namazı vakti Ferhadi-ye’de toplanıyor ve geceyi burada geçi­riyordu 5 Zilhicce 1072’de [22 Temmuz 1662] burayı gören Faslı Ayyâşî de tepenin ağaçlık olduğunu ve üzerindeki düzlükte fakirlere yemek verildiğini kaydetmektedir.

Mescid-i Çin’in ilk yapımı 18 Muharrem 1112’de [5 Temmuz 1700] Mekke’ye gelen İbrahim Ağa adlı mimar tarafından gerçekleştirilmiştir. O dönemde iki geniş cadde arasında kalan Ferhadiye’de yer altına kubbesiz ve mi­naresiz olarak tesis edilen caminin kuzey ve güney tarafı sekiz, batı tarafı on altı ve doğu tarafı on bir adım uzunluğunda idi. 2000 yılında tamamen yeniden yapılan Mescid-i Cin yer üstündedir ve minareli modern bir cami görünümüyle yakınındaki Cennetü’l-muallâ ile birlikte Mekke’de ziyaret edi­len önemli mekânlardan biridir.

TDV İslâm Ansiklopedisi

İlgili Makaleler