Tarihi Şahsiyetler

Carl Ritter Kimdir, Hayatı, Coğrafyaya Katkıları, Eserleri, Hakkında Bilgi

RITTER, Carl (1779-1859)

Alman, coğrafyacı. Çağdaş coğrafya biliminin kurucularındandır.

7 Ağustos 1779’da Quedlinburg’da doğdu, 28 Eylül 1859’da Berlin’de öldü. 1796-1798 arasında Halle Üniversitesi’nde öğrenim gördü. 1807’de Avrupa kıtası üzerine yaptığı coğrafi ve tarihsel çalışmalarını yayımladı. Ardından, tüm Avrupa ve Asya’yı gezerek incelemelerini sürdürdü. 1817’de Die Erdkunde im Verhâltnis zur Natur und zur Geschichte des Menschen (“İnsanTarihi ve Doğayla İlişkisi Açısından Coğrafya”) adlı 19 ciltlik kitabının Afrika kıtasını inceleyen ilk cildini yayımladı. 1820’de Berlin Üniversitesi’nde coğrafya profesörü oldu ve bu görevini yaşamının sonuna değin sürdürdü. Kraliyet Askeri Akademisi’nde de ders verdi ve 1828’de Berlin Coğrafya Derneği’nin kurucu üyeliğini yaptı.

Coğrafyayı bağımsız bir bilim dalı olarak gören Ritter, A.von Humboldt’la birlikte çağdaş bilimsel coğrafyanın temellerini atmıştır. Eğitimci J.H.Pestalozzi’nin ve düşünür J.G. von Herder’in görüşlerinden etkilenmiş, araştırmalarında deneysel yaklaşımı ve gözlemi temel alarak önsel (apriori) yaklaşımlara karşı çıkmıştır. Dünyanın belirli coğrafya yasalarına göre işlediğini ve bu yasaların da ancak olayların kapsamlı bir biçimde gözlemlenmesiyle keşfedilebileceğini ileri sürmüştür.

Ona göre, bağımsız bir bilim dalı olan coğrafya, dünyanın insanla ve onun yaratıcısıyla olan bağlantısını gösterir. Organik bir bütün olan dünya, insan için yaratılmış ve insan yaşamına uygun olarak düzenlenmiştir. Bu nedenle fiziksel dünya hakkındaki bilgiler dünyanın insanla ve onun yaratıcısıyla olan ilişkisini anlamada yararlı olacaktır. Tarihin gelişimini insanın içinde bulunduğu doğal çevrenin belirlediğini ileri sürerek insanın doğal çevresiyle olan ilişkilerinin incelenmesi gerektiğini belirtmiştir. Bu nedenle araştırmalarını tarihin coğrafi yorumu üstüne temellendirmiş ve coğrafyayı insan tarihinin incelenmesiyle eşdeğerde görmüştür.

• YAPITLAR (başlıca): Die Erdkunde im Verhâltnis zur Natur und zur Geschichte des Menschen, 19 cilt, 1817-1859 (“İnsan Tarihi ve Doğayla İlişkisi Açısından Coğrafya”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler