Edebi Şahsiyetler

Bülent Erkmen Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

ERKMEN, Bülent (1947) Türk grafik sanatçısı. Puldan afişe, kitap resimlerinden gazete sayfası düzenlemeye kadar çeşitli alanlarda çalışmaktadır.

16 Mart 1947’de Antalya’da doğdu. İki yıl Ankara’da Orta Doğu Teknik Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesi’nde okuduktan sonra, 1967’de İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’ne (şimdi Mimar Sinan Üniversitesi) girdi ve 1972’de Grafik Sanatlar Bölümü’nü bitirdi. 1968-1973 arasında Akademi’ye bağlı Devlet Film Arşivi’nin (şimdi Sinema Televizyon Enstitüsü) genel sekreterliğini yürüttü. Ulusal Sinema ve Film dergilerinde çalıştı. 1969, 1970 ve 1971’de Altm Koza film yarışmalarında jüri üyeliği yaptı. 1977’de Uygulamalı Endüstri Sanatları Yüksek Okulu Grafik Sanatlar Bölümü’ne öğretim görevlisi olarak girdi. Bir yandan da serbest çalışmalarını sürdürerek amblem, afiş, dergi ve kitap kapağı, broşür, pul, takvim, ambalaj ve etiketler tasarladı, kitap resimledi, duvar panosu ve sergi düzenlemeleri gerçekleştirdi. Basın ve TV reklamı konularında da çalıştı. 1978, 1982 ve 1984’te Bruno bienallerine (iki yıllık sergi) yurt içi ve yurt dışında birçok sergiye katıldı. Grafikerler Meslek Kuruluşu sergilerindekiler başta olmak üzere birçok ödül kazandı. Uluslararası yayınlarda yapıtlarına yer verildi.

Erkmen grafik sanatları iletişim kavramı içinde ele almakta ve iletilecek bilgi için, toplumda yerleşmiş algılama biçimlerinden yola çıkmaktadır. Ancak bir bilgi ya da mesajı olduğu gibi aktarmak yerine, alışılmışın üstünde görüntüler ortaya koyarak izleyeni bunların anlamını kavramaya yöneltmekte, böylece algılamayı kuvvetlendirmektedir.

• YAPITLAR (başlıca): Çevre dergisi için afiş, 1979; UESYO sergisi için afiş, 1979; Karikatürcüler Derneği için afiş ve broşür dizisi, 1979; Cyra.no de Bergerac oyunu için afiş, 1981; Babalar ve Oğullar oyunu için afiş, 1982; Anadolu Medeniyetleri Sergisi için afiş dizisi, 1983; UNESCO İstanbul Kampanyası için afiş dizisi, 1983.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler