Edebi Şahsiyetler

Bob Marley Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MARLEY, Bob (1946-1981) Jamaikalı müzikçi. Reggae adı verilen müzik türünün yaratıcılarındandır.

Jamaika’nın başkenti Kingston’da doğdu, 11 Mayıs 1981’de ABD’de, Miami’de öldü. Kurduğu The Wailers adlı toplulukla reggae’nin öncülüğünü yaptığı gibi, Rastafaricilik denen siyasal ve dinsel akımın savunucusu oldu. Jamaikalı zenciler arasında yaygınlık kazanan bu hareket, Etiopya’nın son imparatoru Haile Selassie’yi (tahta çıkmadan önceki adıyla Ras Tafari) mesih kabul etmektedir. Rastafariciler, inançlarını Tevrat’a dayandırmakta ve Tanrı’nın onları günahları yüzünden anayurtları “İsrail”den sürüp zenci yaptığını, ancak birgün geri döneceklerini düşünmektedirler. Anayurtları ya da “İsrail’leri de Afrika’dır. Haile Selassie’nin onlara Afrika’ya geri dönüş yolunu açacağına inanırlar. 1975’te imparatorun ölümünden sonra Rastafariciler’in bir kolu Bob Marley’i mesih olarak görmeye başladı. Beyazları karşısına alan akım 1960 ve 1970’lerde Jamaika’da siyasal bir nitelik kazandı. Ülkedeki iki partiden iktidardaki PNP’yi (People’s National Party-Ulusal Halk Partisi) destekleyen grup üyeleri, 1976 seçimleri arifesinde kendilerine düzenlenen bir suikastten kurtuldularsa da, Bob Marley, daha sonra genç yaşta kansere yenildi.

Marley’in öncülük ettiği reggae türü, ska ve rock steady adlı iki müzik türünden kaynaklanmaktadır. Jamaikalı müzikçilerin özellikle blues’dan etkilenerek ortaya koydukları ska, trombon, trompet ve tenor saksofon gibi nefesli çalgılarla sunulmaktaydı. Buna bas ve elektrikli gitar tınılarının eklenmesi ve ritmdeki küçük değişikliklerle rock steady ortaya çıktı. Bob Marley ve Jimmy Cliff ise 1960’larda bu türü, senkoplu, ritmik bir dalgalanma duygusu uyandıran reggae’ye dönüştürdüler. Marley ve The Weilers’in ilk şarkısı, “Judge Not” büyük ilgi uyandırdı. Konserler, beyaz güce karşı düzenlenen Rastafaricilik ayinlerine dönüştü. Marley de bu müziğin ve inanışın ilahıydı. Ölümünden sonra, topluluğun eski üyelerinden Peter Tosh, onun yerini almaya çalıştıysa da pek başarılı olamadı. Son yıllarda ise Marley’in eşi Rita Marley’in reggae şarkıcısı olarak yıldızı parlamaya başladı. Reggae, bir müzik türü olarak, pop müziğini etkilemiş, Paul Simon, Stevie Wonder, Eric Clapton, Eagles, Led Zeppelin, Poliçe gibi sanatçı ve toplulukların repertuarlarında yer almıştır.

•    YAPITLAR (başlıca): “Judge Not”, 1961; “Simmer Down” 1964; “Rude Roy”, 1967; “I Can See Clearly Now”, 1973; “I Shot the Sheriff”, 1974; “Catch a Fire”, 1975; “Natty Dread”, 1976.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler