Edebi Şahsiyetler

Bessie Smith Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

SMITH, Bessie (1898-1937)

ABD’li şarkıcı. En ünlü blues şarkıcılarındandır,

15 Nisan 1898’de Tennessee Eyaleti’nde, Chattanooga’da doğdu, 26 Eylül 1937’de Missouri eyaletinde, Clarksdale’da öldü. Yoksul bir zenci aileden geliyordu. Çocukluğu Nashville’in kenar mahallelerinde geçti. Küçük yaşta şarkı söylemeye başladı. İlk büyük blues kadın şarkıcılarından, Ma Rainey adıyla tanınan Gertrude Pridgett’in (1886-1939) yardımıyla profesyonel şarkıcılığa başladı. Bir süre ABD’nin güney eyaletlerindeki bar ve kulüplerde şarkı söyledikten sonra Columbia plak şirketinin temsilcisi piyanist ve besteci Clarence Williams tarafından keşfedildi. 1923’te doldurduğu ilk plağı Downhearted Blues ile kısa zamanda ünlendi. Ününün doruğuna ulaştığı 1924-1928 arasında, aralarında L.Armstrong, F.Henderson, C.Hawkins, B.Goodman’m da bulunduğu ünlü müzikçiler eşliğinde yüz elliyi aşkın plak doldurdu ve “Blues İmparatoriçesi” adıyla ün yaptı. Genellikle yalnız bir yaşamı oldu, son yıllarında alkol tutkusu nedeniyle çok yıprandı. Bir trafik kazasında öldüğünde yoksul bir yaşam sürüyordu.

Smith, cazın temelini oluşturan zenci müziği blues’un en büyük yorumcularındandır. Blues’un henüz orkestra cazı içine girmemiş olduğu bir dönemin şarkıcısıdır. Huddie Ledbetter (1888-1949), Big Bili Broonzy (1893-1958) ve Ma Rainey gibi öncü blues şarkıcılarında olduğu gibi,Smith’in blues yorumları da Güney eyaletlerindeki zencilerin yaşantılarından beslenir. Güçlü sesi, etkileyici söyleyiş tarzıyla, zalim ve kayıtsız bir dünyada yaşananları, yalnızlık, yoksuluk, baskı, aşk ve hüznü dile getirir. Smith’in kendi yaşamı da, şarkılarındaki hüznü yansıtır. Ölümü, Edward Albee’nin The Deatb of Bessie Smith (“Bessie Smith’in Ölümü”) adlı oyununa konu olmuştur.

• YAPITLAR (başlıca): Albüm: Downhearted Blues, 1923; Saint Louis Blues (L.Armstrong ile), 1925; Nobody Knows You When You’re Down and Out, 1929; Gimme a Pigfoot.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler