Tarihi Şahsiyetler

Behruz Çinici Kimdir, Hayatı, Eserleri, Projeleri, Hakkında Bilgi

ÇİNİCİ, Behruz (1932 – 18 Ekim 2011)

Türk, mimar.Mimar olan eşiyle birlikte başta ODTÜ olmak üzere çeşitli üniversite kampüsleri ve konut yerleşmeleri için projeler hazırlamış ve uygulamıştır.

7 Eylül 1932’de İstanbul’da doğdu. Ortaöğrenimini 1949’da Vefa Lisesi’nde tamamladı. Bu yıllarda Reşat Ekrem Koçu’nun yanında tarih ve kültür çevrelerini tanıma olanağı buldu. Ayrıca matematik ve uzay geometriye ilgi duyduğu için bu konularda özel ders aldı. Liseden sonra İstanbul Teknik Üniversitesi’ne girdi. 1954’te Mimarlık Fakültesi’ni bitirdi ve aynı fakültenin Şehircilik Kürsüsü’ne asistan oldu. 1955’te de Maçka Teknik Okulu’nda öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı. 1956’da AyhanTayman’ la birlikte bir mimarlık bürosu açtı.

1961’de ODTÜ kampüs ve yapıları için açılan mimarlık yarışmasına mimar olan eşi Altuğ Çinici’yle (1935) birlikte katıldı ve kazandı. 1962’de bu kompleksin uygulama çalışmalarını yürütmek için mimarlık eğitiminden ayrıldı ve bürosunu Ankara’ya taşıdı. Bu tarihten sonra mimarlık çalışmalarını yalnız eşinin desteğiyle yürüttü. 1972-1974 arasında T.C. Turizm Bankası’nda danışman mimarlık yaptı. 1977’de TBMM Vakfı sanatçı üyeliğine seçildi. 1978’de TBMM’nin ek yapılarının projesinin hazırlanmasını ve uygulanmasını üstlendi. 1980’de merkezi Paris’te olan UIA (Union Internationele des Architectes-Uluslararası Mimarlar Birliği) Fransa Bölümü’nce Sir Robert Matthew Ödülü’ne 1982’de de ODTÜ Mimarlık Fakültesi’nce Pritzker Ödülü’ne aday gösterildi. 1982’de merkezi Provence’da olan uluslararası Hadara Derneği’ne onur üyesi seçildi. Aynı yıl YOK Sitesi danışman mimarlığına atandı. 1993 yılında T.C Başbakanlık Şehircilik Mimarlık Başdanışmanlığı’na atandı. Devlet tarafından Büyükelçilik ünvanı verildi. Resmi görev süresi Edirne, Isparta, İzmir, Şanlıurfa’dan Kazakistan’a kadar çeşitli planlama ve restorasyon çalışmaları yaptı.

İlgili Makaleler