Tarihi Şahsiyetler

Bedrich Hrozny Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Hrozny 1919’da Prag Üniversitesi Eski Doğu Tarihi Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı. 1925’te bir Çek ekibi ile Anadolu’da Kayseri yakınındaki bir Asur ticaret kolonisi olan Kültepe’de yaptığı kazıda eski Asur diliyle yazılmış bin kadar çivi yazılı tablet bulundu.

Hrozny Hititçe dışında Hindistan’daki Mohenjo-Daro ve Harappa yazıtlarındaki yazıların çözümlenmesiyle de ilgilendiyse de bu çalışmaları bir sonuç vermedi. Ancak Hititçe’nin çözülmesine yaptığı katkılar, bu dille yazılmış on binlerce tabletin okunmasına, dolayısıyla Hitit kültürünün aydınlanmasına yol açtı.

• YAPITLAR (başlıca): “Die Lösung des hethitischen Problems”, Mitteilungen der Deutschen Orientge-sellschaft, LVI, 1915, (“Hitit Sorununun Çözümü”); Die Sprache der Hethiter, ihr Bau und ihre Zugehörigkeit zum indogermanischen Sprachstamm, 1917, (“Hitit Dili, Yapısı ve Indo-Germen Dil Ailesinden Oluşu”); Hethitische Keilschrifttexte aus Boghazköi, im Umscrift, mit Überset-zung und Kommentar, 1919, (“Boğazköy Hitit Çivi Yazılı Metinleri, Transkripsiyon, Çeviri ve Yorumu”); Über die Völker und Sprachen des alten Chatti-Landes, 1920, (“Eski Hatti Ülkesinin Dili ve Halkları Üzerine”); Les inscriptions Hittites hieroglyphiques, 3 cilt, 1933-1937, (“Hitit Hiyeroglif Yazıtları”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler