Edebi Şahsiyetler

Aydın Ayan Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

AYAN, Aydın (1953)

Türk ressam. Resimlerinde toplumsal gerçekleri yansıtmaya yönelmiştir.

Trabzon’un Çaykara ilçesinde doğdu. 1972-1977 arasında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akade-misi’nde Bedri Rahmi Eyuboğlu ve Neşet Günal atölyelerinde öğrenim gördü. 1979’da aynı kuruma asistan olarak girdi.

ilk kişisel sergisini 1977’de İstanbul’da, İkincisini ise 1982’de İzmir Resim ve Heykel Müzesi’nde açtı. Yurt içi ve yurt dışında birçok karma sergiye katıldı. 1979’da Patron, Elektrik işkencesi adlı yapıtıyla Devlet Resim ve Heykel Sergisi’nde resim dalında başarı ödülü, 1981’de Cumhuriyet Senatosu Vakfı Atatürk Resim Yarışması’nda birincilik ödülü, 1982’de Abdi İpekçi Dostluk ve Barış Ödülü Yanş-ması’nda resim dalında birincilik ödülü kazandı.

Sanatın toplumsal bilinç taşıması gerektiğini savunur. Hemen her resminde konu olarak insanı ele alır. Bu ele alış, her kez doğrudan insanı resmetmek biçiminde olmasa bile, anlattığı gene insandır. Çıkış noktasının yaşam olmasına karşm, resimlerinde gerçeğin kuru ve katı bir yinelemesi yoktur. Resmin anlatım olanaklarını da gözönünde bulundurarak her nesneye düşünce taşıyıcı bir işlev yüklemeye çalışır. Resimlerindeki insan ve hayvan figürleri ve nesneler birer simge niteliği taşır.

•    YAPITLAR: Kuşyemı Sahası, 1976; Patron, Elektrik işkencesi, 1979; ^4z Gelişmişlik, 1978, İzmir Resim ve Heykel Müzesi; Bir Memleketin Simgesel Portresi, 1980; Bağımsızlık Üzerine, 1980, Cumhuriyet Senatosu Vakfı; Ay Karanlık, 1982, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler