Edebi Şahsiyetler

Augusta, Lady Gregory Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

GREGORY, Lady Augusta (1852-1932)

İrlandalı oyun yazan. Ünlü Abbey Tiyatrosu’nun kurucularındandır.

5 Mart 1852’de Roxborough’da doğdu, 27 Mayıs 1932’de Coole’da öldü. Öğrenimini özel öğretmenlerden ders alarak yaptı. 1881’de İngiltere’nin Seylan’ daki hükümet görevlilerinden Sir William Gregory ile evlendi. Gerek kendisi gerekse eşi koyu milliyetçiydiler. Yazmaya 1898’de eşinin ölümünden sonra başladı. 1898’deW.B.Yeats ile tanıştı. Birlikte İrlanda folklorundan yararlanarak yeni bir edebiyat anlayışının oluşmasına katkıda bulundular. 1904’te sonradan Abbey Theatre adıyla anılacak olan İrlanda Ulusal Tiyatro Topluluğu’nun kurulmasına ön ayak oldular.

Lady Gregory, en iyi yapıtlarını 1902-1912 arasında verdi. Bunların sahnelenmesi Abbey Theat-re’ın başarısını artırdı. Lady Gregory’nin Abbey Theatre için yaptığı çalışmalar, adının bu grubun adıyla özdeş tutulmasına yol açtı.

Lady Gregory’nin yaşamının sonlarına doğru iyice belirginleşen ve yapıtlarına yansıyan öğretici-eğitici tiyatro anlayışı, özellikle başarı, tutumluluk gibi basit temaların işlendiği tek perdelik oyunlarında açıkça görülür. Bunlar, kişi sayısı fazla olmayan, diyalog ağırlıklı ve yüksek tempolu oyunlardır. Lady Gregory’nin İrlanda köylülerine olan sevgisi, güçlü milliyetçilik duygusu ve kullandığı Batı İrlanda ağzı, Yeats ve Synge’de de görülen ve Kelt kültüründen kaynaklanan olgun üslubunun belirleyici öğeleridir. Çeşitli imgelerle ve şiirle dolu oyunları yergici ama yumuşak bir gülmece içerir. Hemen bütün yapıtlarında İrlanda folklorundan ve mitolojisinden yararlanmış, eski İrlanda ruhunu canlandırmak ve ülkesine siyasal bağımsızlığını kazandırmak yolundaki düşüncelerini sürekli ortaya koymuştur. Bu nedenle de bütün oyunları, İrlanda köylülerini eğlence yoluyla eğitmek ve bilinçlendirmek kaygısıyla doludur. Bu kaygı, Lady Gregory’nin edebiyat açısından çok önemli yapıtlar ortaya koymasını engellemiş, ancak sahnelenmelerinin basitliği nedeniyle oyunları pek çok kez seyirci karşısına çıkmıştır.

•    YAPITLAR (başlıca): The Twisting of the Rope, 1901, (“İpin Kıvrılışı”); Tmenty Five, 1902, (“Yirmi Beş”); Spreading the News, 1904, (KulaktanKulağa); The Rising of the Moon, 1907, (Ay Doğarken); The Image, 1909, (“İmge”); TheFullMoon, 1910, (“Dolunay”); The Golden Apple, 1916, (“Altm Elma”); Dave, 1927; Golman und Guaire, 1931.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler