Filozof Biyografileri

Arnold Gehlen Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

GEHLEN, Arnold (1904-1976) Alman, bilgin ve filozof. Antropolojiye dayalı bir kültür felsefesinin kurucularındandır.

29    Ocak 1904’te Leipzig’de doğdu, 30 Ocak 1976’da Aachen’de öldü. Ortaöğreniminden sonra Leipzig Üniversitesi’nde felsefe, antropoloji, toplumbilim ve ruhbilim okudu. Dirimselcilik’in kurucusu filozof Driesch’in öğrencisi oldu. 1934’te Leipzig, 1938’de Königsberg, 1940’ta Viyana üniversitelerinde felsefe okuttu. 1947’de Speyer Yönetimbilimleri Yüksekokulu’nda toplumbilim ve ruhbilim profesörü olarak görev aldı. 1950’de İ.Ü.Edebiyat Fakültesi’nin çağrılısı olarak Türkiye’ye geldi. 1962’de Aachen Teknik Yüksek Okulu’nda çalışmalarını sürdürdü.

1920’lerde oluşmaya başlayan felsefi antropoloji, Varoluşçuluk, Yaşam Felsefesi (Lebensphilosophie) ve Görüngübilim’den izler taşır. 1940’larda Alman felsefesinin belli başlı dallarından biri konumuna gelen bu alanın önderlerinden biri Max Scheler’dir. Gehlen ise, gerek biyoloji felsefesi antropolojisi, gerek kültür felsefesi antropolojisi gibi iki alt dalın gelişmesine katkıda bulunmuştur.

Gehlen 1940’ta yayımlanan Der Mensch, seine Natur and seine Stellung in der Welt (“İnsan, Doğası ve Evrendeki Yeri”) adlı yapıtıyla, insan sorununa toplumbilim, ruhbilim, antropoloji ve felsefe açısından yeni bir bakış getirmeye çalışmıştır. İnsan yapısının kendine özgü bir bütünlük taşıdığım savunan Gehlen, Descartes’ın gövde ve tin ikiciliğini yadsır. İnsanda ilkellik olgusunun varlığını araştıran Freud ve hayvansallık olduğunu savunan Darwin’in de görüşlerine katılmaz.

İlgili Makaleler