Tarihi Şahsiyetler

Antoine-Henri Jomini Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

1813’te Ney, Jomini’nin tümgeneralliğe yükseltilmesini önerdi. Ancak Jomini’den hoşlanmayan mareşal L.A.Berthier bu öneriye karşı çıktı ve işlediği askeri bir kusuru gerekçe göstererek onu hapse attırdı. Bunun üzerine Jomini, Fransız ordusundan ayrılarak Rus Çarı I.Aleksandr’m yaveri oldu ve Rus ordusunda tuğgeneral olarak görev aldı. Aynı görevlerini Çar I.Nikolay döneminde de sürdürdü. 1828’de Türkler’e karşı savaşan Rus ordusunun kumandanlığını yaptı. 183Q’da Saint-Petersburg Askeri Akademisi’ni kurdu. 1854’te Kırım Savaşı sırasında Rus Çarı I. Nikolay’a, 1859’da İtalya seferi sırasında Fransız İmparatoru III.Napoleon’a askeri danışmanlık yaptı.

Jomini, strateji, taktik ve lojistik alanları arasındaki ayrımları açık bir biçimde ortaya koyan ilk savaş kuramcısıdır. Savaşlarda askeri harekât hatlarını doğru saptamanın çok büyük bir önem taşıdığına dikkat çekmiş, bu konuyu kitaplarında ayrıntılı olarak işlemiştir. Çalışmaları çağdaş strateji biliminin oluşumunu büyük ölçüde etkilemiştir.

• YAPITLAR (başlıca): Traite des grandes operations militaires, 1805, (“Büyük Askeri Hareketler Üzerine İnceleme”); Principles de la strategie, 3 cilt, 1818, (“Stratejinin İlkeleri”); Histoire critique et militaire des guerres de la revolution, 15 cilt, 1819-1824, (“Devrim Savaşlarının Eleştirel ve Askeri Tarihi”); Vie politique et militaire de Napoleon, 4 cilt, 1827, (“Napoieon’un Siyasi ve Askeri Yaşamı”); Precis de l’art de la guerre, 1838, (“Savaş Sanatının Özeti”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler