Felsefe Yazıları

Amor Fati Nietzsche, Amor Fati Ne Demek, Tanımı Hakkında Bilgi

Amor fati, Friedrich Nietzsche’nin eserlerinde sıklıkla kullandığı bir terimdir. Türkçe’ye, çevirmenler tarafından genellikle kader sevgisi olarak çevrilir. Hayatın en üst düzeyde olumlanması, Nietzsche’nin deyimiyle ‘evet’lenmesi mânasına gelir.

Amor fati (“kader sevgisi”), “kader sevgisi” ya da “kaderin sevgisi” olarak çevrilebilecek bir Latince deyimdir. Bu, kişinin hayatında ve varlığındaki gerçekler arasında olması için acı çekme ve kayıp da dahil olmak üzere kişinin hayatında olan her şeyi iyi veya en azından gerekli olarak gören bir tutumu tanımlamak için kullanılır. Her zaman mutlaka orada kimse onlardan hoşlanıp hoşlanmamaktadır. Dahası, amor fati kişinin yaşamında ortaya çıkan olayların veya durumların kabul edilmesiyle karakterizedir.

Bu kabul mutlaka bir değişim girişimi veya iyileştirme işlemini engellemez, bunun yerine Nietzsche’nin “ebedi tekrarlama” kavramı ile ne anlama geldiğinin çizgileri boyunca görülebilir: bir yaşam memnuniyeti duygusu ve onun kabulü , Böylelikle, bütün ayrıntılarıyla birlikte, sonsuza kadar tekrar tekrar yaşayabilir

İlgili Makaleler