Tarihi Şahsiyetler

Alfredo Stroessner Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

STROESSNER, Alfredo (1912)

Paraguaylı asker ve devlet adamı. 30 yddır ülkesini diktatörlükle yönetmektedir.

3 Kasım 1912’de Encamacion’da doğdu. Babası bir Alman göçmendi. Askeri bir okulda öğrenim gördü. Bolivya ile Paraguay arasında Chaco Savaşı’ nın başlaması üzerine 1932’de orduya katıldı. Generalliğe yükselerek 1951’de ordunun genelkurmay başkanlığına getirildi. 1954’te devlet başkam Federico Chavez’i deviren askeri darbeye önderlik etti ve Ağustos 1954’te tek aday olarak devlet başkanlığına seçildi.

Devlet başkanlığı sırasında ülkeyi sıkıyönetimle yöneten ve göstermelik seçimlerle kendisini defalarca devlet başkanı seçtiren Stroessner, muhalefeti şiddetle bastırarak ülkede büyük toprak sahipleri ve işadamlarının çıkarlarını gözeten baskıcı bir yönetim kurdu, iktisadi alanda yabancı sermayeye, yabancı şirket ve bankalara ayrıcalıklar tanıyan Stroessner’in ABD’den aldığı büyük çaplı iktisadi yardıma karşın, Paraguay Güney Amerika’nın gelir düzeyi en düşük ülkelerinden biri olarak kaldı. Dış politikada ise Paraguay uluslararası bir yalnızlığın içine itildi. Stroessner güvendiği tek müttefiki olan ABD’nin Güney Amerika ülkelerine müdahalelerine destek olarak, 1965’te ABD’nin Dominik Cumhuriyeti’ne müdahalesi sırasında asker gönderdi. 1968’de yapılan resmi davet üzerine ABD’ye gitti.

iktidarı sırasında Paraguay eski Naziler’in, uluslararası kaçakçıların ve dünyanın çeşitli ülkelerinde aranan suçluların barındığı bir kaçaklar cenneti durumuna geldi. Auschwitz toplama kampında insanları araştırmalarında kobay olarak kullanan Nazi savaş suçlusu doktor Josef Mengele’yi sakladığı iddia edilen Stroessner 3 Şubat 1989’da yapılan bir askeri darbeyle devrildi aynı yıl Brezilya’ya kaçtı 16 Ağustos 2006 tarihinde 93 yaşında Brezilya’da öldü.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler