Edebi Şahsiyetler

Alberto Moravia Kimdir, Hayatı, Kitapları, Hakkında Bilgi

MORAVIA, Alberto (1907-26 Eylül 1990)

İtalyan, yazar. Yapıtlarında toplumsal yabancılaşma ve ahlaksal çöküntü konularını işlemiştir.

28 Kasım 1907’de Roma’da doğdu. Asıl adı Alberto Pincherle’dir. Gençliğinde geçirdiği bir hastalık nedeniyle bir sanatoryumda yatmak zorunda kaldığından düzenli bir öğrenim göremedi. Ancak burada sürekli okudu ve yazı denemelerine girişme olanağı buldu, iyileştikten sonra bir süre gazeteci olarak çalıştı. 1929’da yayımlanan ve Roma’daki orta sınıfın ahlaksal yozlaşmasını anlattığı romanı Gli indifferenti (Aylaklar) büyük ilgi çekti. Ancak faşist yönetim, edebiyat aracılığıyla da olsa, gerçek sorunların gündeme getirilmesine karşı idi. Moravia bu kez alegorik ve gerçeküstücü bir anlatımla, siyasal yergi de içeren kısa öyküler yazmaya başladı. Yönetimle ilişkileri giderek kötüleştiğinden 1943’te Roma’dan kaçarak bir süre saklanmak zorunda kaldı. Bu kaçış sırasında 1941’de evlendiği karısı yazar Elsa Moran te de (1918) yanında idi.

Moravia savaştan sonra daha da verimli bir çalışma sürecine girdi. 1952’de Strega Ödülü’nü, 1954’te kısa öykü kitabı Raccorıti Romani (“Roma Öyküleri”) ile Marzetto Ödülü’nü, 1961 ’de ise La Noia (Sıkıntı) ile Viareggio Ödülü’nü kazandı. Fransızlar ise ona Legion d’honneur nişanını verdiler. Otuza yakın dile çevrilmiş olan yapıtlarının 1952’de Roma Katolik Kilisesi’nce yasak kitaplar arasına alınmış olmasına karşın Moravia yaygın bir okur kitlesine sahiptir.

Yapıtlarında genel olarak orta sınıfı, bu sınıfta izlenen ahlak çöküntüsünü, kişinin bencilliği yüzünden içine düştüğü yalnızlığı ve topluma yabancılaşmasını anlatır, işlediği temel öğelerden biri olan cinsellik, kişinin karşısmdakiyle ilişki kurmasını sağlayan, ancak sevgi ile birlikte olmadığı sürece yabancılaşmayı artıran, bu bağlamda da yalnızlığa çözüm olmaktan uzak bir olgudur. Moravia’nın psikolojik gözlemler ve diyaloglarla sağladığı dramatik ortam, yapıtlarının önemli bir özelliğidir. Ancak benzer konuları ele alıp, gerçekliği kendi yorumunu katmadan yansıtması, eleştirilmesine neden olmuştur.

•    YAPITLAR (başlıca): Roman: Gli indifferenti, 1929, (Aylaklar, 1956); La romana, 1947, (Romalı Kadın, 1957); La noia, 1961, (Sıkıntı, 1972); La vita interiöre, 1978, (“Iç Dünya”). Kısa Öykü: L’epidemia, 1944, (“Salgın”);Racconti romani, 1954, (“Roma Öyküleri”); Nuovi rac-conti romanı, 1959, (“Yeni Roma Öyküleri”). Deneme-Eleştiri: Vuomo come fine e altri saggi, 1964, (“Hedef Olarak İnsan”); Impegno controvoglia, 1980, (“Zoraki Bağlılık”). Oyun: II dio Kurt, 1967, (“Tanrı Kurt”); La vita e giöco, 1970, (“Yaşam Bir Oyundur”). Gezi Yazısı: La rivoluzione culturale in Cina, 1967, (Mao’nun Kültür İhtilali, 1968).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler