Filozof Biyografileri

Pierre Paul Leroy-Beaulieu Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

LEROY-BEAULIEU, Pierre-Paul (1843-1913)

Fransız, iktisatçı. Ülkesinde iktisadi liberalizmin öncülerindendir.

9    Aralık 1843’te Maine-et-Loire’da, Saumur’da doğdu, Paris’te öldü. Liseyi bitirdikten sonra bir süre Roma’da kaldı, 1864-1865 yıllarında Bonn ve Berlin üniversitelerinde eğitimini sürdürdü. Fransa’ya dönünce iktisat öğrenimine başladı. 1867’de yayımlanan De l’mfluence de l’etat moral et irıtellectuel des
populations ouvrieres sur le taux des salaires (“işçi Kitlelerinin Ruhsal ve Düşünsel Durumlarının Ücret Haddi Üzerindeki Etkisi”) adlı yapıtıyla Ahlak ve Siyaset Bilimleri Akademisi’nin ödülünü kazandı. 1869’dan itibaren Revue des deux mondes adlı dergiye yazılar yazmaya başladı, 1871’de Journal des debats adlı derginin yazı kuruluna girdi. 1872’de Ecole Libre des Sciences Politique’e kamu mâliyesi profesörü olarak atandı. 1873’te Economiste Français dergisini kurdu ve yayın yönetmenliğini üstlendi. 1880’de, College de France’ta politik iktisat profesörü olarak ders vermeye başladı. 1878’de Ahlak ve Siyaset Bilimleri Akademisi’ne üye seçildi. Legion d’honneur nişanıyla ödüllendirildi.

Leroy-Beaulieu, Fransa’da iktisadi liberalizmin en önemli temsilcilerinden biridir. Traite theorique et pratique d’economie politique (“Kuramsal ve Uygulamalı Politik iktisat Kitabı”) adlı yapıtında temel olarak klasik iktisatçıların öğretisini izler. Essaie sur la repartition des richesses (“Servetin Bölüşümü Üstüne Deneme”) adlı yapıtında Ricardo’nun rant kuramının ve ücretlerin demir yasasının uygulama alanı bulunmadığını öne sürdü. Değer konusunda, Marjinalist Okul’un öğretisini benimseyen, devlet müdahalesine karşı olan Leroy-Beaulieu sömürgeci bir yayılmayı ve nüfusun artması için devletin çok nüfuslu ailelere mali yardımda bulunmasını önermiştir.

•    YAPITLAR (başlıca): De l’influence d l’etat moral et irıtellectuel des populations ouvrieres sur le taux des salaires, 1867, (“İşçi Kitlelerinin Ruhsal ve Düşünsel Durumlarının Ücret Haddi Üzerindeki Etkisi”); Traite de la sdence des finances, 2 cilt, 1877, (“Maliye Bilimi Kitabı”); Essaie sur la repartition des richesses, 1881, (“Servetin Bölüşümü Üstüne Deneme”); Traite theorique et pratique d’economie politique, 4 cilt, 1895, (“Kuramsal ve Uygulamalı Politik İktisat Kitabı”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler