Filozof Biyografileri

Friedrich Scleirmacher Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

SCHLEİERMACHER, Friedrich (1768-1834) Alman, filozof, tanrıbilimci ve dilci. Dine bağımsız bir öğreti niteliği kazandırmaya çalışmıştır.

Friedrich Emst Daniel Schleiermacher 21 Kasım 1768’de Breslau’da doğdu, 12 Şubat 1834’te Berlin’de öldü. Herzenhuten adlı Protestan mezhebine bağlı kurumda ortaöğrenimini bitirdikten sonra Halle Üniversitesi’nde felsefe ve tanrıbilim okudu. Berlin’de Charite kilisesinde vaiz olarak görevlendirildi. 1794’te Landsberg, 1796’da Berlin, 1802’de Stolp kentlerinde rahip oldu. Bir süre rahip adaylanna din ve tanrıbilim okuttu. 1807’de Berlin’e yerleşince önce kilisede vaiz verdi, sonra Berlin Üniversitesi’ne tannbilim profesörü olarak atandı. 1811’de Berlin Bilimler Akademisi’ne üye seçildi. Bütün çalışmalarının odağına dini yerleştiren Schleiermacher için önemli olan yaşamla inan arasında uyum sağlamak, yönlendirici öğreti olarak dini egemen kılmaktır.

Schleiermacher’a göre yaşamın temelini oluşturan dindir. Ancak bu görüş dinin bilim olduğu anlamına gelmez, çünkü ikisinin de yöntem ve ilgi alanları ayrıdır. Özellikle us ilkelerine dayalı bir tanrıbilim ya da metafizikle dini uzlaştırma olanağı yoktur. Din etkin olmayan, üretici nitelik taşımayan kendini adayıcı, derin bir duygudur, üstelik dışa değil içe dönüktür. Öte yandan, kimi tannbilimcilerin ileri sürdükleri gibi dinin tanrısal bildiriyle de (vahy) ilgisi yoktur. İnsan tanrısal bildiriyi ve Tanrı’yı bilemez, çünkü Tanrı “bilinemez” dir. Bu nedenle Tanrı’ya yönelik her bilgi gerçek olmaktan uzaktır, tannbilimin, dinin, felsefenin görevi “bilinemez” olan Tanrı’yı bilmek de değildir. Öyleyse Tann’yla ilgili öğretilerin yapacağı iş us ilkelerine dayanarak birtakım önermeler ortaya atmak değil, din duygusunun içeriğini gündeme getirerek açıklamaya çalışmaktır. Bundan dolayı tanrıbilim din duygusunu temel edinen bir öğreti olma gereğindedir.

İlgili Makaleler