Edebi Şahsiyetler

Sabit Kalfagil Kimdir, Hayatı, Kitapları, Hakkında Bilgi

KALFAGİL, Sabit (1934) Türk, fotoğrafçı. Yapıtlarının yanı sıra fotoğraf konusundaki yazılan ve eğitim alanındaki çabalarıyla da etkin olmuştur.

Elazığ’da doğdu. Yükseköğrenimini İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde yaptı. Fotoğrafa önceleri mesleği nedeniyle ilgi duydu, arkeoloji ve mimarlık yapıtlarının belgelenmesine yönelik resimler çekti. Daha sonra sanatsal içerikli fotoğrafa yöneldi. Anadolu’yu dolaşarak kırsal kesimi, insanları ve doğasıyla fotoğrafladı. 1960’larda Turizm ve Tanıtma. Bakanlığı’nm ve bazı bankaların düzenlediği yarışmalarda ödüller aldı. 1970’lerde çalışan insanları konu aldığı fotoğrafları ağırlık kazandı.

İlk sergisini 1973’te İstanbul’da Sinematek Der-neği’nde açtı. Türkiye’de ve yurt dışında birçok karma sergiye katıldı. 1976-1981 arasında çıkan Yeni Fotoğraf dergisinde fotoğraf üstüne yazılar, eleştiriler yazdı, çeşitli fotoğraf yarışmalarında ödüller kazandı. Yine bu yıllarda İstanbul Belediyesi’nde mimar olarak çalıştı. 1978’de İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ne (şimdi Mimar Sinan Üniversitesi) bağlı olarak kurulan Fotoğraf Enstitüsü’nde 1989’a kadar part-time öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1989’da doçent oldu ve Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotograf Bölümünde Belgesel Fotograf Sanat Dalı Başkanı oldu.

İlgili Makaleler