Edebi Şahsiyetler

Fyodor Şalyapin Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

ŞALYAPİN, Fyodor (1873-1938)

Rus, müzikçi. Dünya opera tarihinin en büyük bası olarak ün yapmıştır.

Fyodor İvanoviç Şalyapin 13 Şubat 1873’te Ka-zan’da doğdu, 12 Nisan 1938’de Paris’te öldü. Yoksul bir ailenin çocuğuydu. Bir yandan çalışırken, bir yandan da şan dersi aldı. Sonra bir kilise korosuna girdi. Bir ara gezici bir topluluğa katıldı. Asıl ününü, 1899’da Moskova’da özel bir operada sahneye çıktığında kazandı. 1901’de Milano, 1907’de New York’ta çeşitli temsillerde rol aldı. 1908’de Diaghilev’in topluluğunda Mussorgski’nin Boris Godunov’unda Boris rolünü oynadı. 1917 Devrimi’nden sonra 1921’de SSCB’den ayrıldı. ABD’nin ve Londra’nın ünlü operalarında sahneye çıktı, resitaller verdi. Ölümünden 46 yıl sonra, 1984’te, mezarı Moskova’ya, Sovyet kahramanlarının da gömülü olduğu Novodeviçi Me-zarlığı’na taşındı.

Şalyapin, yalnız Rus operasının değil, dünyanın da en güçlü bas seslerinden sayılır. Hem dramatik, hem de komik rollerde, üstün oyunculuğuyla övgü toplamıştır. En ünlü rolleri başta Boris Godunov’Az. Boris olmak üzere, Verdi’nin Don Carlos’unda II. Philip, Rossini’nin Sevil Berberi’nde Don Basilio, Mozart’ın Don Giovanni’sinde Leporello olmuştur. Sinemada daG.W. Pabst’ın çektiği Don Quichotte adlı filmde oynamıştır.

• YAPITLAR (başlıca): Kitap: Pages of My Life, otobiyografi, 1927, (“Yaşamımdan Sayfalar”); Maska i duşa, 1932, (“İnsan ve Maske”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler