Edebi Şahsiyetler

Yousuf Karsh Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

KARSH, Yousuf (1908- 13 Temmuz 2002, Boston, ABD) Kanadalı fotoğrafçı. 20. yy’ın en önemli portre fotoğrafçılarından biridir.

23 Aralık 1908’de Türkiye’de, Mardin’de doğdu. 1924’te Ermeni asıllı ailesi tarafından Kanada’da oturan dayısının yanına gönderildi. Fotoğrafa burada ilgi duydu ve dayısının fotoğraf stüdyosunda çalışmaya başladı. Boston’a giderek fotoğraf eğitimi gördü. 1932’de Kanada’ya geri döndü ve Ottawa’da kendi fotoğraf stüdyosunu açtı. 1947’de Kanada uyruğuna geçti. Portre fotoğrafçısı olarak ününü ilk kez 1941’de çektiği Churchill fotoğraflarıyla kazandı. Ingiliz kral ailesi üyelerinin, ünlü İngiliz ve Amerikalılar’ııı fotoğraflarını çekti. Ottawa’dan sonra New York’ta da bir stüdyo açtı. İngiltere’deki Royal Photografhic Society ve Photographic Society of America’nın üyesi oldu, çeşitli madalya ve ödüller kazandı.

Karsh’ın portreciliği, kişinin iç yapısını çözmeye ve aktarmaya yönelik bir çabanın ürünüdür. Fotoğrafını çekeceği kişide ilgilendiği, kendi deyimiyle “ruh ve düşünce yapısıdır”. Bu ruh ve düşünce yapısının düzeyi ne denli yüksek olursa, onun konuya ilgisi de o ölçüde artmaktadır. Fotoğrafladığı önemli bilim, sanat ve devlet adamlarının yaşamları ve düşünce dünyaları üstüne şaşırtıcı ipuçları veren çarpıcı güzellikte portreler yaratmıştır.

• YAPITLAR (başlıca): Fotoğraf Albümü: Faces ofDesti-ny, 1947, (“Yazgının Yüzleri”); Portraits of Greatness, 1959, (“Büyüklerin Portreleri”); Faces of Our Times, 1971, (“Zamanımızın Yüzleri”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler