Edebi Şahsiyetler

Yevgeni Yevtuşenko Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

YEVTUŞENKO, Yeveeni Aleksandroviç (1933)

SSCB’li şair. Stalin dönemi sonrasında ülkesindeki genç kuşak edebiyatçılarının sözcüsü olmuştur.

18 Haziran 1933’te Sibirya’daki Zima adlı küçük bir kasabada doğdu. Ukraynalı, Rus ve Tatar karışımı bir aileden geliyordu. Jeolog bir anne babanın oğluydu. Öğrencilik yıllarında sporla yakından ilgilendi; iyi bir futbolcu ve atlet olarak yetişti. İlk şiiri de 1949’da bir spor dergisinde çıktı. Daha sonraki yıllarda edebiyat dergilerinde birçok şiiri yayımlandı. Moskova’daki Gorki Edebiyat Enstitüsü’nde bir süre öğretim gördü, ancak bitirmeden ayrıldı. 1952’de yayımlanan Razvedçiki gryaduşçego (“Geleceğin Öncüleri”) adlı şiir kitabıyla başarı kazandı ve Sovyet Yazarları Birliği’ne atandı.

1960’larda Avrupa ve Afrika ülkelerine, ABD ve Küba’ya gitti. Batı’da SSCB’nin öfkeli genç şairi olarak yüceltildi. 1963’te, SSCB tarihi üzerine yorumlarını da içeren A Precodous Autobiography (Yaşantım) adlı otobiyografisi ülkesi dışında yayımlandı. 1965’te yayımlanan Bratskaya G£S’deki (“Bratskaya İstasyonu”) şiirlerinde ise Sibirya’da kurulan bir hidroelektrik santralını bir simge olarak ele alarak, SSCB’de sosyalizmi kurma çabalarını övdü.

Yevtuşenko 1960’larda SSCB gençliğinin sesi ve öncüsü olmuş, aşkı ve kişisel konuları dile getiren şiirleriyle, uzun zamandan beri pek rağbet görmeyen edebi biçim ve temaları yeniden canlandırmıştır. 1920’ler ve 1930’lardaki devrimci Rus şairlerini, özellikle de Mayakovski’yi andıran atılgan, söylev edası taşıyan şiirleriyle de bir başkaldırı simgesi haline gelmiştir.

Yevtuşenko, uzun anlatısal şiirler, lirik aşk şiirleri, söylevi andıran siyasal şiirler gibi çok çeşitli türlerde yazmıştır.

•    YAPITLAR (başlıca): Razvedçiki gryaduşçego, 1952, (“Geleceğin Öncüleri”); Stantskiya Zima, 1956, (Zima Kavşağı); Tretiy sneg, 1955, (“Üçüncü Kar”); Babiy Yar, 1961, (Babi Yar); A Precocious Autobiography, 1963, (Yaşantım, 1968); Bratskaya GES, 1965, (“Bratskaya İstasyonu”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler