Tarih

Yeni Gün (gazete) Kuruluşu, Tarihi, Kurucusu

Yeni Gün (Eski Gün, Anadolu’da Yeni Gün). 1918 yılında Yunus Nadi (Abalıoğlu)’nun İstanbul’da çıkarmaya başladığı günlük gazete. İstanbul’u işgal eden İngilizlere karşı makaleleri yüzünden baskılara uğramış ve Millî Mücadele hareketini desteklemiştir.

Yunus Nadi, I. Dünya Savaşı’ndan sonra Velid Ebuzziya ile anlaşmazlığa düştüğü için İstanbul’da yayın yapan Tasvir-i Efkar gazetesinden ayrılıp, yine İstanbul’da 1918’de Yeni Gün gazetesini kurdu. İşgalci İngilizler’e karşı kaleme aldığı makaleler yüzünden İngilizler tarafından birkaç kere yasaklandıysa da, Eski Gün adıyla yeniden çıkan gazete 375. sayısını çıkardıktan sonra 17 Mart 1920’de kapatıldı.

Ankara’ya giden Yunus Nadi gazetenin makinelerini ve hurufatını da parçalar halinde Ankara’ya getirtti. Gazeteyi, 10 Ağustos 1920 tarihinde ‘Anadolu’da Yeni Gün’ adıyla yayımlamağa başladı. Ankara’deki bu ilk günlük gazete bir süre resmî Türk Komünist Fırkası’nın yayın organı oldu. 1921 yılında da, M.M. Grubu’nun aracılığıyle baskı makinesini Ankara’ya aldırttı, Sakarya Savaşı sırasında Yeni Gün Kayseri’ye taşındı; 31. nüshası 1 Eylül 1921’de burada yayımlandı, Kurtuluş Savaşı’ndan sonra da 11 Mayıs 1924’e kadar Ankara’da yayımını sürdürdü.

Yeni Gün gazetesinin önemi, Milli Mücadele’yi desteklemesinde, Mustafa Kemal’in görüşlerini yansıtmasında ve savunmasındadır. Gazetenin yazı işleri müdürlüğünü Kemal Salih Sel yapıyor, yazı kadrosunda Aka Gündüz, Ziya Gökalp, Nüzhet Haşim, Şükrü Kaya, Kemal Ragıp. Zekeriya Sertel, Enver Behnan Şapolyo gibi yazarlar yer alıyordu.

İlgili Makaleler