Edebi Şahsiyetler

Woody Guthrie Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

GUTHRİE, Woody (1912-1967)

ABDİi şarkıcı ve besteci. 1930’larda başkaldırı müziğinin gelişmesine öncülük etmiştir.

Woodrow Wilson Guthrie 14 Temmuz 1912’de ABD’nin Oklahoma Eyaleti’nde Okemah’ta doğdu, 3 Ekim 1967’de New York’ta öldü. On beş yaşından başlayarak yük trenleriyle tüm ABD’yi dolaştı. İşsiz ve göçmen kamplannda müzik yaptı. II.Dünya Sava-şı’nda denizci oldu. Savaştan sonra New York’ta, aralarında Pete Seeger’ın da bulunduğu Almanac Singers adlı topluluğa katıldı, çiftçilere ve işçilere konserler verdi. Son yıllarını, sinir sistemindeki bir hastalık yüzünden, New York’taki bir hastanede geçirdi. Oğlu Arlo Guthrie de (1947) besteci ve folk şarkıcısıdır.

Woody Guthrie, 1929 büyük iktisadi bunalım döneminde işçilerin ve işsizlerin sorunlarını ve direnişlerini dile getirdiği ve Amerikan folk müziği geleneğinden yola çıkarak bestelediği bini aşkın şarkısıyla tanınmıştır. Bunlardan bazıları ile John Steinbeck’in Grapes of Wrath (Gazap Üzümleri) adlı romanından esinlenerek bestelediği “Tom Joad” adlı şarkısı kendinden sonraki şarkıcılar tarafından da söylenmiştir. “This Land is Your Land” ise 1960’larda ABD’de gelişen insan hakları hareketi tarafından benimsenmiş, hareketin simgesi haline gelmiştir.

1960’larda insan haklan hareketiyle birlikte canlanan Amerikan başkaldırı müziği Guthrie’nin öncüsü olduğu geleneği devralmış, özellikle Bob Dylan ondan büyük ölçüde etkilenmiştir. Guthrie’nin Bound for Glory (“Zafer Yolunda”) adlı otobiyografisi 1943’te yayımlanmıştır. 1969’da ise Guthrie’nin son yıllarını konu alan ve oğlu Arlo Guthrie’nin de rol aldığı Alice’s Restaurant (“Alice’in Lokantası”) adlı bir film çekilmiştir.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler