Edebi Şahsiyetler

Vittorio ve Paolo Taviani Kimdir, Hayatı, Filmleri, Hakkında Bilgi

TAVIANI, Vittorio (1929) Paolo (1931)

İtalyan sinema yönetmeni kardeşler. Filmlerini birlikte yazıp yönetmişler, 1960 sonrası sinemacı kuşağının en önemli adlarından olmuşlardır.

Vittorio ve Paolo Taviani İtalya’da, San Miniato’ da doğdular. Mussolini döneminde Faşizm karşıtı olduğu için baskıya uğrayan bir avukatın çocuklarıydılar. Pisa Üniversitesi’nde eğitim gördüler. Öğrencilik yıllarında sinemaya ilgi duydular ve üniversitede sinema kulübünün kurulmasına öncülük ettiler. Yazdıkları sinema yazılarında ise açık bir siyasal tavır almaktan kaçınmadılar. Deneysel oyunlar da yazdılar. 1954’ten sonra Valentino Orsini ile ortaklaşa kısa filmler yapmaya başladılar. 1962-1963 yıllarında ilk uzun filmlerini de Orsini’yle birlikte gerçekleştirdiler. Siyasal konulara cesurca el atışları ve kendi toplumla-nyla hesaplaşan tavırları yüzünden İtalyan yönetmenler arasından kısa zamanda sivrildilerse de, ancak, 1977’de yönettikleri Padre Padrone (Babam ve Ustam) ile uluslararası alanda ün yaptılar. Sardunyalı bir çobanın babasıyla ilişkileri temelinde, İtalya’nın feodal geçmişi ile çağdaş bugünü arasındaki çatışmayı, insanların ruh durumlarım da olanca duyarlığıyla yakalayarak perdeye yansıtan film, anlatım bakımından da son derece özgün bir çalışmaydı. Dramatik yapıyı kıran, klasik anlatım biçimleriyle Epik tiyatroya özgü öğeleri birleştiren ve sesi de kendi başına bir anlatım aracı olarak kullanan film, Cannes Film Şenliği’nde hem Büyük Ödül’ü hem de Uluslararası Eleştirmenler Ödülü’nü birlikte kazanan ilk yapıt oldu.

Tavianiler, sonraki filmlerinde de aynı çizgiyi sürdürdüler. 1981 tarihli La notte di San Lorenzo’dz (“San Lorenzo Gecesi”) II. Dünya Savaşı’nın son yıllarında geçen bir öyküden yola çıkarak İtalyan toplumunun çağdaş çelişkilerine ve İtalyan insanının dramına eğildiler. Pirandello’nun öykülerinden uyarladıkları 1984 tarihli Kaos’ta ise Sicilya’nın yakın tarihinden kesitler alarak yalnız toplumun değil, insanın da ruhu üzerine benzersiz duyarlıkta bir film yarattılar.

Tavianiler, İtalyan Yeni Gerçekçiliği’nin mirasını, siyasal ve toplumsal yönelimleri daha belirgin ve sinemasal anlatımı daha gelişmiş bir temel üstünde sürdürmüşlerdir.

• YAPITLAR (başlıca): Sovversi-ui, 1968, (“Bozguncular”); Sotto il segno dello scorpione, 1969, (“Akrep Burcu Altında”); San Michele aveva un gallo, 1972, (“Aziz Mikael’in Bir Horozu Vardı”); Allonsanfan, 1974, (“Haydi Çocuklar”); Padre Padrone, 1977, (Babam ve Ustam); II prato, 1979, (“Otlak”); Lanotte di San Lorenzo, 1981, (“San Lorenzo Gecesi”); Kaos, 1984. (“Çin’de Toprak ve Emek”); “Harrington’s Interpretation of His Age”, Proceedings, XXVII, (199-223), 1941, (“Harrington’un Çağını Yorumlaması”); “The Rise of the Gentry”, Economic History Review, VII, (1-38), 1941, (“Orta Sınıfın Yükselişi”).

• BAKINIZ: HARRINGTON, M.WEBER.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler