Edebi Şahsiyetler

Virgil Partch Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

VIP -Virgil Franklin Partch- (1916 -10 Ağustos 1984)

ABD’li karikatürcü. Çağdaş yazısız karikatürün ülkesindeki en güçlü temsilcilerinden biri olmuştur.

Virgil Franklin Partch, Alaska’da Pribilof Adala-rı’nda doğdu. Ailesiyle birlikte 1925’te Seattle’a, bir yıl sonra da California’da San Diego’ya gitti. Okul yıllarında yerel bir gazetenin açtığı bir yarışmayı kazanınca karikatürcü olmaya karar verdi. Orta ve yükseköğrenimini Arizona’da, Tucson’da yaptı, bu sırada Arizona Kitty Cat gazetesinde çalıştı. Daha sonra da California’da Los Angcles’deki Choinard Art Institute’a devam etti. 1939’da Walt Disney stüdyolarında çalışmaya başladı. 1944-1946 arasında askere alındı, ordu yayınları için çizimler yaptı. Daha sonra gazete ve dergilere karikatür ve çizgi roman veren King Features Newspaper Syndicate adlı dağıtım şirketinde çalıştı ve True dergisinin gülmece yönetmenliğini yaptı. Kitap resimledi. Yapıtları Collier’s Magazine ve Saturday Evening Post gibi dergilerde yayımlandı.

Vip 1950’lerde ülkesinin en önde gelen karikatürcülerinden biri olmuştur. Konularını güncel yaşamda insanların karşılaştığı olmayacak durumlardan alan soyut bir gülmecesi vardır. Çizgilerinde gereksiz ayrıntılara yer vermez. Uzun burunlu, büyük çeneli tipleriyle tanınır. Karikatürü çizgili anlatıma dayanır, yazıyı ancak ’-amamlayıcı öğe olarak kullanır. Gerçek ve mecazi anlamları karşı karşıya getirdiği sözcük oyunlarını kullanmayı sever. 1960’larda yarattığı Big George (“Büyük George”) adlı çizgi roman başarılı olmamış, daha önceki karikatürlerinde ele alman konuları yinelemiştir. Vip’in kimi karikatürleri 1950’lerde Türkiye’de yayımlanan dergi ve albümlerde yer almıştır.

• YAPITLAR (başlıca): Funny Cartoons, 1954, (“Komik Karikatürler”); Crazy Cartoons, 1956, (“Deli Dolu Karikatürler”); Man the Beast and the Wild Women, 1962, (“Erkek Denen Hayvan ve Çılgın Vahşi Kadınlar”); Cartoons out of My Own Head, 1964, (“Kafamdan Çıkan Karikatürler”); Armed Farces, 1969, (“Askerlik Karikatürleri”); Big George, 1976, (“Büyük George”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler