Edebi Şahsiyetler

Vincent Van Gogh Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

VAN GOGH, Vincent (1853-1890)

Hollandalı ressam. Geç İzlenimcilik’in (Post-Empresyonizm) temsilcilerinden ve 20.yy’ın başındaki çağdaş akımları etkilemiş başlıca sanatçılardandır.

30 Mart 1853’te Groot Zundert’te doğdu, 29 Temmuz 1890’da Fransa’da, Auvers-sur-Oise’da öldü. Bir Protestan papazının oğluydu. Sınırlı bir öğrenim gördükten sonra 1869’da tablo alım satımı ile uğraşan amcasının aracılığıyla bir sanat galerisinde iş buldu. Aynı yıl galerinin Londra şubesine geçti. Orada yaşadığı mutsuz bir aşk serüveni nedeniyle ruhsal bunalıma girdi. Bunun üzerine galerinin Paris şubesine alındı. Ancak aşırı geçimsiz tutumu nedeniyle işine son verildi. 1877 ve sonrasında kısa aralıklarla İngiltere’nin Ramsgate kentinde öğretmen, Hollanda’nın Dodrecht kasabasında bir kitapçı dükkânında tezgâhtar olarak çalıştı. Papaz olmak amacıyla Amsterdam’daki bir din okuluna başvurduysa da sınavları kazanamadı. Ardından Brüksel’deki bir başka din okuluna devam etti ve 1878’de din görevlisi olarak Belçika’nın madencilikle ünlü Borinage bölgesine atandı. Orada madencilerle özdeşleşmek amacıyla aşırı sefil bir yaşam biçimini benimsediği için Kilise’ nin tepkisini çekti ve işinden alındı.

1880’de Brüksel’e gitti, kardeşinin sağladığı olanaklarla anatomi ve perspektif dersleri aldı. Daha sonra Etten’deki ailesinin yanma gitti ve orada da gene mutsuz geçen bir aşk serüveni yaşadı. Ardından La Haye’e (Den Haag) gitti ve resim çalışmalarını amcası ressam Anton Mauve’nin (1838-1888) yönetiminde sürdürdü. Bu sırada, insanın doğuştan iyi olduğuna ve toplumsal koşullar nedeniyle düştüğü kötü durumdan kurtarılabileceğine olan inancını kanıtlamak için, birlikte yaşadığı çirkin, alkolik ve hamile bir sokak kadınını yaşama yeniden kazandırmaya çalışıyordu. Bu ilişki yüzünden kardeşi dışında bütün ailesiyle arası bozuldu. Bir süre yoksulluk içinde yaşadı. Kardeşinin önerisine uyarak o sırada Neunen’de oturan ailesinin yanma döndü. Komşu bir kadına tutulduğu için orada da uzun süre kalamadı. 1885’te Anvers’e gitti ve bir süre bir akademiye devam etti. Ertesi yıl Paris’te Fernand Cormon’nun (1845-1924) atölyesine girdi. Burada Toulouse-Lautrec ve Emile Bernard (1868-1941) ile tanıştı. Lautrec’in önerisiyle 1888’de Güney Fransa’daki Arles kasabasına yerleşti. Kaldığı evi aynı yıl Arles’a gelen Gauguin’le paylaştı. Ancak kişilikleri çok farklıydı. Çeşitli çatışmalardan sonra Van Gogh’un bir ruhsal bunalım sonucu kulağını kesmesi ile dostlukları bitti. Van Gogh 1889’da kendi isteğiyle St.Remy’ deki bir akıl hastanesine yattı. Bundan sonra da sık sık gelen sara nöbetleri yüzünden birçok kez çeşitli hastanelere girdi. Son olarak kaldığı Auvers-sur-Oise’daki bir hastanedeyken gelen bir kriz sonucu kendini vurdu ve iki gün sonra da öldü.

İlgili Makaleler