Tarih

Vakit gazetesi Kuruluşu, Tarihi, Özellikleri

Vakit. İstanbul’da yayımlanmış günlük siyasi gazete (1875 – 1959).

1875 yılında Filip Efendi tarafından yayınlanmaya başlanan ve baş yazarlığını Sait Efendi’nin yaptığı Vakit gazetesi, 22 Ekim 1917’de Ahmet Emin Yalman, Mehmet Asım Us’a geçerek onlar tarafından yayınlanmaya devam etti. Milli Mücadele’ye destek veren gazetenin sahiplerinden 1920’de Ahmet Emin, Malta’ya sürüldügü zaman gazete Asım Us’un sorumluluğuna geçti; 1923’te de Yalman Vatan’ı, kurmak için gazeteden ayrılınca tamamen onun üstüne kaldı. 1934’te adı, Kurun olarak değiştirildiyse de bir süre sonra tekrar eski adına döndü. Bu dönemde yazı işleri müdürlüğünü Niyazi ,Ahmet Banoğlu yapıyordu; daha önce bu görevi Ali Naci Karacan ve Enis Tahsin Til yürütmüş, yazı kadrosunda Necmettin Sadak, Kazım Şinasi Dersan, Ahmet Rasim, Hakkı Tarık Us, Ahmet Şükrü Esmer, Ruşen Eşref, Hakkı Süha (Gezgin) Hüseyin Cahit Yalçın v.d. yazarlar yer almıştı.

Vakit, cumhuriyet döneminde kadrosunda Refik Ahmet Sevengil, Cevat Fehmi, Nurettin Artam, Sadi Ertem, Enver Behnan Şapolyo, Nizamettin Nazif vd. gibi Kemalizm ve tek parti savunuculuğunu ve sert biçimde yapan yazarları bulundurdu.

Atatürk’ün Başyazarlığı

Vakit’in tarihinde en önemli olaylardan biri, Atatürk’ün 22–26 Ocak 1937 tarihlerinde beş gün Vakit’e başyazı
yazmasıdır. Bunlar Asım Us adıyla yayınlanır. Atatürk’ün Dolmabahçe Sarayı’nda hazırlayıp gazeteye yolladığı yazıların konusu Türk-Fransız ilişkileri ve Hatay sorunudur.

İlgili Makaleler