Tarihi Eserler

Talazan Köprüsü (Tarihi Mekanlar ve Eserler)

talazan_koprusu.png 77 208 Tokat ili, Niksar ilçesine 15 km mesâfede bulunmaktadır.

Tarihi köprü Nisar-Erbaa karayolu üzerindedir. Bugüne kalmış herhangi bir yazılı kaynak olmadığı için tam olarak hangi tarihte yapıldığı bilinmiyor. Konumu Gümüşhaneden çıkan ve Erbaa ovasını sulayarak Talazan Boğazına ilerleyen Kelkit Çayı üzerine yapılmıştır. Yedi tane kemer gözü var.

Tokat’ta yaşayan ve başkentleri niksar olan Danişmenliler burayı terk ederken arkalarında izlerini belirgin bir şekilde bıraktılar. Tam olarak bilinmesi mümkün değil ama tahminlere göre köprüyü Danişmenliler yapmıştır. 13. yy’da yapıldığı tahmini var. Eğer öyle ise yapı Selçukluların mimarisi ön plana çıkıyor. Uzunluk ölçüsü olarak köprü 134 metre.

Yukardaki fotoğrafa dikkat ederseniz eğer köprünün ortası demir konstrüksiyonla birleştirilerek tamamlanmış. Çünkü sel sonucu tahrip olmuş ve bu şekilde onarımı yapılmış. Bugün hala Buzköyü ile çevre köyler arasındaki ulaşım hizmetini sağlıyor. Tarihten buyana bir çok tahribat ve onarım geçirmiş. Onların tarihleri de tam belli değil. 2009′dan beri onarımı yapılıyor.

İlgili Makaleler