Edebi Şahsiyetler

Tahsin Saraç Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Tahsin Saraç (1 Ocak 1930, Muş – 29 Haziran 1989, İzmit) Şair ve çevirmen.

Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Fransızca Bölümünü bitirdi (1952), Hakkari’de bir süre Fransızca öğretmenliği yaptı. İki kez Paris’e giderek Sorbonne’da Fransız Dili ve Edebiyatı ile Sesbilim eğitimi gördü. Dönüşünde Gazi Eğitim Enstitüsü’nde öğretim görevlisi olarak görev yaptı. 1957-1971 döneminde Fransız Dili ve Edebiyatı dersleri veren Saraç; Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu ile Tercüme Bürosu’nda üye olarak görev yaptı. Gazi Eğitim Enstitüsü’nden emekli oldu.

Öğretmenler Federasyonu ikinci başkanlığı görevinde bulunmuş olan şair; Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS)’nın da kurucularındandır.

İlk şiirleri Varlık Dergisi’nde yayımlandı. bir yandan Tercüme, Türk Dili ve Çeviri dergilerinin yazı kurullarında çalışırken, diğer yandan Dost, Papirüs, Sanat Rehberi, Türk Dili gibi dergilerde şiirleri yayımlandı. Kadınlar da Savaşı Yitirdi gibi oyun çevirileri yaptı.

Özde, biçimsellik ve dilde kendine özgün şiirleriyle toplumcu – gerçekçi çizgide ilerleyen şair, sanatçıyı, insanı ve toplumu değiştirmekle yükümlü gören bir bakış açısına sahipti.

Eserleri

İlgili Makaleler